DIY: maak je eigen stekjes trechter

Van Plant Design masters Ro Co

Plant Design masters Ro Co vormen naast indoor gardeners ook een botanisch schrijversduo. In Root Nurture Grow delen Rose en Caro hun kennis over het telen en stekken van planten, inclusief toffe DIY’s. Fijn lees- en doe-materiaal nu je veel thuis te vinden bent, dachten we zo. Daarom delen we een DIY uit het boek. 

DIY: maak je eigen stekjes trechter | MooiwatplantendoenCopyright: Erika Raxworthy

DIY: STEKJES TRECHTER

Omdat er weinig producten op de markt zijn wanneer het op stekken aankomt, hebben Rose & Caro hun eigen klei trechters gemaakt. De trechters stop je in het vaasje of flesje water wat je voor je stekje gebruikt, om te voorkomen dat ze verdrinken.  

DIT HEB JE NODIG:

  • Zelfhardende klei (te koop in een hobbywinkel of online, bijvoorbeeld bij Bol.com) 
  • Deegroller
  • Snijgereedschap, zoals uitsteekvormpjes en een mesje
  • Vetvrij papier (zoals bakpapier)
  • Maïzena (optioneel)
  • Kleine kom met water
  • Acrylverf
  • Kwasten
  • Jachtlak (te koop bij de bouwmarkt)

ZO MAAK JE HET:

STAP 1
Kneed de klei om deze zachter en makkelijker werkbaar te maken. Zodra de klei soepel aanvoelt, gebruik je handpalmen om er een gladde bal van te maken. Heb je klei over? Stop het in een luchtdicht bakje of hersluitbaar zakje om te voorkomen dat het uitdroogt. 

STAP 2
Bekleed een schoon, hard oppervlak met vetvrij papier en strooi er wat maïzena op. Dat helpt voorkomen dat de klei aan het werkoppervlak vastplakt.
Rol de bal klei uit met de deegroller en snijd de gewenste vorm uit. Zorg ervoor dat je de klei niet te dun uitrolt, anders kan het tijdens het drogen barsten. Mik op een minimum dikte van 5mm. (Tip: Als je wilt kun je patronen in de trechter maken door bijvoorbeeld een stokje of glas in de klei te drukken.)

Wil je verschillende stukken klei aan elkaar vastmaken, dan kan je je eigen klei ‘lijm’ maken door een klein beetje water met een klontje klei te mengen. Maak met een mesje inkepingen op de twee stukken klei die je aan elkaar wil plakken. Doe wat lijm op de inkepingen en druk de stukken voorzichtig tegen elkaar. Met een natte vinger kan je alvast eventuele scheurtjes en oneffenheden glad maken. 




STAP 3
Laat de trechter 8 uur drogen en loop ‘m vervolgens met een natte vinger na om eventuele later ontstane scheurtjes en oneffenheden glad te maken. De klei kan je op dat moment nog snijden en opnieuw zacht maken met water, mocht dat nodig zijn. Laat de trechter vervolgens 24 uur lang volledig drogen of zolang aangegeven staat op de verpakking van de klei.

STAP 4
Zodra de klei droog is, kan het decoreren beginnen. Dus pak je kwast en acrylverf en leef je uit! Laat de klei na iedere laag verf even drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. 

STAP 5
Is de laatste verflaag volledig opgedroogd, gebruik dan een schone kwast om de jachtlak aan te brengen. Zorg ervoor dat je de hele trechter gelijkmatig bedekt. Breng een tweede laag lak aan wanneer de eerste laag droog is. Dit zorgt voor een beschermende, waterdichte afwerking zodat de klei niet vochtig wordt wanneer de trechter in het water ligt.



Lak droog? Leg ‘m dan op je stekvaasje of -flesje en voeg je stekje toe. En klaar is je stekjes trechter!