Stappenplan voor het maken van een (pluk-klare) pluktuin
- Kies, afhankelijk van je buitenruimte, een geschikte plek voor je pluktuin. Heb je een grote tuin? Dan kun je de pluktuin maken in de volle grond. Heb je een kleine tuin, balkon of patio? Kies dan voor een pluktuin in potten, bakken of kisten. Hoe dan ook: kies voor een zonnige plek, daar groeien (eenjarige) pluktuinbloemen het beste.
- Bedenk welke planten je mooi vindt, van welke kleurencombinaties je blij wordt, van welke geuren je houdt en stem daar je plantenkeuze op af. Maak een mix van rijk bloeiende vaste planten, bollen en eenjarigen die in een vaas ook een tijdje mooi blijven. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van vaste planten als ridderspoor, zonnehoed, duizendknoop, gipskruid en (klim)roos, samen met eenjarige bloeiers zoals cosmea, zonnebloem, afrikaantjes, goudsbloem en leeuwenbek.
- Wensenlijstje klaar? Shoppen maar! Denk niet alleen aan de planten, maar ook aan overige benodigdheden zoals een scherpe (snoei)schaar om je bloemen mee te plukken.
- Prepareer de grond, bak, kist of pot om te kunnen gaan planten. Kun je daar nog wel wat tips bij gebruiken, lees dan dit artikel over het planten van buitenplanten. Wil je liever zelf je planten inzaaien in plaats van een pluk-klare pluktuin? Markeer dan alvast het voorjaar van 2023 in je agenda, want dat is de beste periode om (voor te) zaaien.
- Geniet van je pluktuin en pluk je geluk! En vergeet niet: (pluk)tuinieren is geduld hebben. Het blijft een kwestie van proberen, plukken en herzien. Niet alle planten zullen even goed groeien in je pluktuin. Het heeft even tijd nodig om te ontdekken wat het beste werkt in jouw pluktuin.
Pluktuin-tips
Heb je eenmaal een pluktuin gemaakt, dan wil je er natuurlijk optimaal van genieten. We geven je een paar tips voor maximaal pluk-geluk:
- Heb je niet zoveel ruimte voor een pluktuin? Combineer dan snijbloemen van de bloemist met een paar bloemen uit je eigen tuin. Zo zorg je voor een verrassend en speels boeket, zoals in dit bonte bloemen- en plantenboeket.
- Pluk bloemen in de vroege ochtend of laat op de avond, wanneer het niet zo warm meer is. Gebruik daarvoor een scherpe snoeischaar. Zorg voor een lange steel, dan kun je alle stelen van je plukboeket op dezelfde lengte afknippen.
- Zet de geplukte bloemen zo snel mogelijk in een schone vaas met vers water. Haal bladeren die in het water komen weg, om rotten te voorkomen.
- Pluk bloemen die net geopend zijn. Bloemen met lange aren, zoals ridderspoor, pluk je het liefst wanneer ongeveer de helft van de bloemen geopend is.
- Zet je boeket niet in de felle zon of in de buurt van een fruitschaal, want daardoor bloeit je plukboeket minder lang.
- Tip: om nog langer van je bloemen te genieten kun je ze natuurlijk ook zelf drogen. En dat kan gewoon aan de waslijn! Bekijk hier hoe je dat doet.
Meer inspiratie
Kun je nog wel wat meer pluktuin-inspiratie gebruiken? Ontdek dan hoe je je eigen eetbare pluktuin maakt of laat je inspireren door deze bloemenpluktuin voor kids. Volg ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest voor je dagelijkse dosis planteninspiratie.

In de pluktuin op de bovenstaande afbeeldingen gebruikten wij onder andere zonnehoed, lampenpoetsersgras, reuzenlavendel, physalis (lampionplant), allium, ananasplant, Coreopsis Grandiflora (meisjesogen), crocosmia, ijzerhard, dahlia, purperklokje, dille, phlox, wilde ridderspoor, dropplant en prachtriet.