DIY: Huisgemaakte, suikervrije aardbeienjam

Bewaar de smaak van de zomer
Geschatte leestijd: 2 minuten

Kun je er bijna niet tegenop eten, de aardbeienoogst van je tuin of je balkon? Maak er dan jam van. Zo bewaar je de smaak van de zomer. En voor een bijzondere, suikervrije, jam kijk je wat voor kruiden je in de tuin hebt staan en voeg je het kruidentuintje toe aan je huisgemaakte jam. Wat dacht je van aardbeienjam met rozemarijn en lavendel bijvoorbeeld? Lekker kruidig!

Aardbeien Mooiwatplantendoen.nl

Suikervrije aardbeienjam met rozemarijn en lavendel

Ingrediënten voor 4 potten van 250 ml inhoud:

  • 1 kg aardbeien (de aardbeiensoort Amandine is heel geschikt)
  • 1 tl rozemarijnnaaldjes fijngehakt
  • 1 tl lavendelblaadjes
  • 1-2 Steviablaadjes
  • 1 zakje Marmello nr. 1 (geleermiddel zonder suiker te koop bij natuurwinkel)
  • 50 ml rood fruit diksap

Zo maak je het:

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en lelijke plekjes en snijd de aardbeien in stukjes. Breng het fruit en de kruiden met 50 ml water aan de kook en laat alles 10 minuten zachtjes doorkoken.

Meng het zakje Marmello met het diksap van rood fruit en voeg deze bij de aardbeien en kruiden in het pannetje. Kook alles nog 1 minuut. Verwijder de Steviablaadjes en giet de jam in glazen jampotten. Sluit de potten en zet ze ondersteboven weg en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar daarna de jam in de koelkast. Let op: de jam bevat aanzienlijk minder suiker dan gewone jam en is daardoor ook minder lang houdbaar. Bewaar de jam, eenmaal geopend, maximaal 1 week in de koelkast. Ongeopend is de jam in de koelkast circa 3 weken houdbaar.

Deze aardbeienjam is lekker op een scone met clotted cream. Een heerlijke traktatie voor tijdens een high tea in de tuin. Of maak goede sier bij je vrienden en geef ze een pot cadeau: genieten zij ook van de zomer op hun bord.