Caladium

Bladeren als een kameleon

Een super populaire plant de afgelopen jaren is Caladium. En wij begrijpen waarom. Deze plant met soms bijna doorzichtige schutbladeren vind je in spectaculaire kleuren. Van bijna spierwit met groene nerven, spikkels, vlekken, tot aan hot pink. Een echte eye-catcher voor in huis.

Een ode aan caladium Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

Er zijn een aantal verschillende soorten, waaronder zelfs eetbare! Caladium bicolor is de bekendste soort als kamerplant waar tientallen variëteiten van voorkomen. Er zijn de laatste jaren bijzonder veel nieuwe variëteiten bijgekomen die zich kenmerken door opvallende kleuren en patronen. Van dieprood tot donkergroen en van wit tot roze. Sommige hebben vlekken of spikkels en andere zijn mooi egaal van kleur of hebben een donkere rand.

Herkomst

De plant is eigenlijk een knolgewas en maakt deel uit van de familie van de Araceae, aronskelkachtigen waar ook andere kamerplanten met een knol als Alocasia en Zantedeschia toe behoren. In Nederland wordt Caladium ook wel eens olifantsoor of engelenvleugels genoemd. De plant komt oorspronkelijk voor als beplanting in de tropische regenwouden van Brazilië en in het Amazonegebied, waar ze langs rivierbeddingen groeien. De knollen worden daar ook genuttigd en zijn erg voedzaam.

Trivia

  • Caladium kan ook buiten staan van mei tot september, mist de temperatuur niet onder de 15 graden komt.
  • Pas op met huisdieren en kinderen want Caladium is licht giftig.
  • De geslachtsnaam Caladium komt van het Maleisische woord keladi, wat plant met eetbare knol betekent.