Afscheid nemen van je plant?

Als je groene relatie niet meer te redden is…

Het is waar: scheiden doet lijden. Maar soms komt een relatie op natuurlijke wijze aan zijn eind. Afscheid nemen van een groene makker doet altijd pijn, maar soms is het de meest liefdevolle oplossing, als je alles hebt gedaan om hem te redden. 

Verandering van omgeving doet wonderen 

Als het niet zo lekker meer gaat met een plant, ben je meestal de eerste die dat merkt: tenslotte ken jij hem het best. Hij bloeit niet meer, er zit geen groei meer in en staat er een tikje lusteloos bij. Dat vraagt om een interventie: eens even lekker douchen, verpotten in een ruimere pot, verse aarde, plantenvoedsel en een nieuw plekje kunnen een depri plant vaak uit de put halen en een doorstart geven. 

 

Eerste Hulp bij een Acute Inzinking

Afscheid nemen van je plant? mooiwatplantendoen.nl

Onder planten heb je echt je echte dramaqueens met hysterische trekjes. Neem een lepelplant. Een Cyclaam. Of een Calathea. Een paar dagen geen onverdeelde aandacht en ze doen onmiddellijk alsof ze levensmoe zijn. Alles hangt en kwijnt, er lijkt geen redden meer aan. Niet meteen een uitvaart in de vuilnisbak regelen, eerst even een uurtje laten bijkomen in een lauw dompelbadje. En voilà: meteen niet meer levensmoe! 
 

 

 

 

 

 

Drastisch: samen opnieuw beginnen 

Het is de meest radicale vorm van een doorstart maken: een plant die over haar hoogtepunt heen is afsnijden, verpotten en zo samen opnieuw beginnen. Dit heeft zin als er sprake is van veel bruine blaadjes maar onderaan nog wat groen of een kale stam met ergens bovenin nog wat groen als teken dat er nog leven inzit. Het vraagt om tijd en geduld, maar het kan een nieuwe start betekenen. Werkt vooral goed bij vergelende varens, krampachige asperges en kwijnende Calla's. En het voelt als een hele overwinning als de eerste nieuwe groene scheuten weer zichtbaar worden. 
 
Afscheid nemen van je plant? mooiwatplantendoen.nl
 

Het ligt niet aan jou, het ligt aan hem 

Sommige planten zijn gewoon niet bestemd om heel oud te worden. Het betreft hier vaak bloeiende planten, die onder het motto 'live fast, die young' uitbundig bloeien en daar zoveel energie insteken dat ze er niet meer van herstellen en eruit stappen na hun hoogtepunt. Natuurlijk zijn er altijd groene talenten die hun potroos opnieuw in bloei krijgen, maar in de meeste gevallen is het einde verhaal. En dat ligt dan niet aan jou, dat is gewoon de natuur. 
 
Afscheid nemen van je plant? mooiwatplantendoen.nl
 

Gemiddelde levensverwachting

Weken mooi

Potchrysant, Potroos, Potgerbera, bollen op pot. Inderdaad, alles op pot. 
 

Maanden mooi

Kerstster, Orchidee, Hibiscus, Kalanchoe, Kaaps viooltje. 
 

Maatje voor jaren

Varen, Anthurium, Spatiphyllum, Croton, Bromelia, Scindapsus
 

Ouwe taaien

Vetplant, Cactus, Ficus, Clivia, Lidcactus, Sansevieria, Zamioculcas. 
 

Als er echt niets meer te redden valt… 

Een dierbare plant geef je natuurlijk niet zomaar op: met name groene planten kunnen met gemak veertig, vijftig jaar met je meeleven. Maar ook planten kunnen oud en ziek worden. En dan kun je nog zoveel verpotten en vertroetelen, weer fris en fruitig worden zit er dan niet meer in. En dan is het moment gekomen om er niet langer aan te sleutelen, maar hem in liefde te laten gaan. Het hoogst haalbare is er nog een paar stekken van te laten wortelschieten en intussen een nieuwe groene vriend te zoeken om je leven mee te delen.