Aaargh, rouwvliegjes! Zo kom je er vanaf

Tips om te voorkomen en bestrijden

Rouwvliegjes! Het zijn die kleine, vervelende, zwarte vliegjes die jouw planten terroriseren. Waar komen ze toch vandaan? En vooral; hoe kom je er vanaf? De volgende tips helpen je ze te bestrijden en - hoera! - te voorkomen.

Voordat we beginnen met bestrijden en voorkomen, is het handig wat meer te weten over deze vliegende plaag. Rouwvliegjes komen vooral voor aan het begin en het einde van de zomer en ze zijn dol op vochtige aarde. Een ontpopt rouwvliegje leeft slechts 1 tot 2 dagen. Maar een vrouwtje legt wel 200 eitjes in één keer en een larve die ontpopt, legt meteen weer nieuwe eitjes in de vochtige aarde van jouw geliefde plant. Niet zo gek dus dat je er lastig vanaf komt. We geven je graag wat tips om hun aanwezigheid te voorkomen of genezen.


Zo voorkom je ze

#1 Niet te veel water geven
Rouwvliegjes houden het allermeest van vochtige aarde. Je planten niet overwateren helpt veel bij het voorkomen van een plaag. Eitjes leggen in droge aarde is niet fijn, dus slaan de rouwvliegjes jouw planten over!

#2 Juiste potten
Koop potten met een gat onderin en zet deze op schotels. Op deze manier voorkom je dat de vochtige aarde de wortels aantast, waardoor deze gaan rotten. Rouwvliegjes houden namelijk ook erg van rottende plantonderdelen zoals wortels en bladeren. Vis afgevallen bladeren daarom ook regelmatig uit je potten.

En zo bestrijd je ze 

#1 Check je planten
Heb je geconstateerd dat rouwvliegjes één van je planten hebben bevolkt? Zet deze 1 tot 2 weken apart, zodat andere planten niet besmet raken. Doe dit ook met nieuw gekochte planten, voordat je ze bij de rest van je planten zet. 

#2 Verpotten helpt!
Verpotten is een effectieve manier om van de larfjes af te komen. Maak de pot goed schoon en zet de plant in nieuwe, schone potgrond. De rottende wortels, plantenresten en vochtige aarde waar rouwvliegjes zo van houden, zijn dan verdwenen.

#3 Houd de pot schoon
Rouwvliegjes gedijen goed in compost rijke grond. Haal dode bladeren en takjes dus regelmatig uit de potten. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken.

#3 Wijntje erbij?
Zet een schoteltje wijn in de buurt van de plant die rouwvliegjes aantrekt. Rouwvliegjes vinden wijn veel aantrekkelijker dan aarde - you don’t say! De kleine zuipschuiten duiken erin en… tja. Wat er daarna gebeurt, dat begrijp je zelf ook wel. 

#4 Zand erover
Strooi een laagje zand bovenop de potgrond. Dat maakt het lastiger voor de vliegjes om eitjes te leggen.

#5 Zelf brouwen
Kook een liter water en los daar twee eetlepels kaneel in op. Laat het afkoelen en bewater je planten hiermee, daar houden de vliegjes niet van!