7x gezonde en mooie planten

Tips van groenstylist Romeo Sommers voor een groene boost

In het tv-programma Weer verliefd op je huis van vtwonen richtten stylist Frans Uyterlinde en groenstylist Romeo Sommers in aflevering 7 een huis in als een groen paradijs met heel veel verschillende planten. Romeo legt uit welke planten niet alleen mooi zijn, maar ook een postieve werking hebben.

Laat frisse lucht in je huis groeien

Luchtvervuiling, vaak denk je hierbij aan de buitenlucht terwijl je wolken uitlaatgas van de auto’s en rokende fabrieken voor je ziet. Maar heb je bij luchtvervuiling ooit gedacht aan de lucht gewoon bij jou in huis? Tegenwoordig zitten we veel binnenshuis: ongeveer 90% van de tijd. Door betere isolatie van de gebouwen en het gebruiken van complexe schoonmaakproducten en apparatuur in huis is de lucht in huis over het algemeen 5 tot 10 keer meer vervuild dan buitenlucht. Klinkt niet echt gezond, toch?

Naast meer ventileren heeft Romeo hiervoor nog een oplossing: planten! “Planten filteren de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Daarnaast zorgen ze voor een een goede luchtvochtigheid en maken ze je gelukkig”, vertelt hij. Gelukkig? Jazeker! Door een aantal planten in de kamer te zetten, wordt er verzekerd dat je minder gespannen bent. Onderzoek aan de Universiteit van Surrey in Engeland heeft aangetoond dat mensen in een kamer met planten veel minder gespannen een taak konden uitvoeren dan een groep mensen die de taak uitvoerden in een ruimte zonder groen. Kamerplanten zijn dus veel meer dan gezelligheid en decoratiemateriaal in huis!

Doe zelf de groene metamorfose in huis!

Wil jij je interieur ook een boost geven en daarbij ook wat aan het leefklimaat doen? De planten die Romeo gebruikt heeft in de make-over van vtwonen zijn prachtig om te zien en hebben die positieve werking. We hebben 7 gezonde én mooie planten voor je op een rij gezet:

  • Sanseveria

Deze woonplant is niet alleen mooi en sterk, maar ook erg luchtzuiverend.

  • Varen

Varens, zoals de Phlebodium, zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis en zijn perfect voor als de verwarming hoog staat en je een droge lucht in huis hebt.

  • Ficus

Deze plant is er in diverse soorten en maten en neutraliseert schadelijke stoffen.

  • Bromelia Ananas

Bijzonder om te zien en met heel bijzondere werking: in tegenstelling tot de meeste andere planten geeft deze Bromelia zuurstof af. Ook prima voor in de slaapkamer, want dankzij de extra zuurstof neemt het snurkken af.

  • Aloë Vera

Van alle planten heeft de Aloë Vera de meeste medicinale eigenschappen en wordt veel in de homeopathie gebruikt. Zo wordt Aloë Vera ook vaak gebruikt in shampoos en lotions. 

  • Dieffenbachia

Ook deze woonplant past heel goed in dit groene plaatje. De mooie bladeren van de Dieffenbachia werken hard om de lucht in hun omgeving te zuiveren.

  • Lepelplant

De Lepelplant krijgt sinds een paar jaar extra aandacht door de NASA Clean Air Study. Uit hun onderzoek kwam de Lepelplant naar voren als bovengemiddeld luchtzuiverend en zuivert net als de Dieffenbachia de lucht in huis. 

Welke van deze bovenstaande woonplanten heb jij omarmd voor een fris huis en extra gezondheid?