2017: Dit beleef je in de Hortus botanicus Leiden

Hortus staat heel 2017 in het teken van Azië

Wist je dat 2017 is uitgeroepen tot Jaar van de Botanische Tuinen? En dat de Hortus botanicus Leiden in het teken staat van Azië dit jaar? Er valt daarom van alles te beleven. Van Aziatische kroonjuwelen, tot bijzondere bollen en een tentoonstelling over vleesetende planten. Hieronder lees je er meer over, pak meteen je agenda er maar bij! 

Hortus Leiden Mooiwatplantendoen.nl

Vanaf 3 januari: Recepten uit de Hortus

Vanaf 3 januari krijgen alle bezoekers van de Hortus een gratis receptenboekje mee naar huis. Culinair journalist Onno Kleyn schreef hiervoor Nederlandse gerechten met een Indonesische twist. De Hortus legt uit welke specerijen hier in verwerkt zitten, en waar je deze planten in de kassen kunt vinden. Speciaal voor deze publicatie maakte Esmee Winkel acht botanische tekeningen van de desbetreffende specerijen. 

14 feb t/m 9 apr: Tentoonstelling bijzondere bollen

Veel mensen denken bij bollen aan narcissen en tulpen, maar er bestaat nog veel meer. De Hortus organiseert van 14 februari tot en met 9 april een kleine tentoonstelling over bijzondere bolgewassen. Bezoekers krijgen bolgewassen te zien die bijzonder schaars zijn. Hyacinten die slechts op één berg in het zuid-oosten van Turkije voorkomen of wilde tulpen van Kreta. Tijdens de opening zal een nieuwe kas worden onthuld die speciaal is gemaakt voor de huisvesting van deze bijzondere planten.

14 apr t/m 8 okt: Kroonjuwelen uit Azië

In de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ staat de botanische tuin in Bogor (vroeger ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg) centraal. Deze tuin bestaat dit jaar 200 jaar en in de tentoonstelling combineert de Hortus botanicus de geschiedenis van deze bijzondere tuin met de collectie in Leiden. Uitganspunt is de briefwisseling tussen de tuinmannen in Leiden en Buitenzorg uit de 19de eeuw. Fotograaf Rob Overmeer maakt een serie van de tropische gewassen in de Hortus die een band met Buitenzorg hebben. De tentoonstelling loopt van 14 april t/m 8 oktober 2017. 

11 t/m 20 aug: Carnivorenshow

De Hortus heeft de grootste vleesetende plantencollecties van Nederland. In samenwerking met Carnivora organiseert de Hortus daarom een Carnivorenshow. Van 11 tot en met 20 augustus kunnen bezoekers zich verwonderen over de meest vreemde, bijzondere en griezelige vleeseters. Voor kinderen is er tijdens de tentoonstelling een gratis speurboekje.

Jaar van de Botanische Tuinen

2017 is uitgeroepen tot Jaar van de Botanische Tuinen. In dit jaar werpen 25 botanische tuinen zich op als poortwachters en hoeders van biodiversiteit. Ze zijn ‘Botanic Guardians’.