Zo maak je je tuin winterklaar

Nu het oktober is, kun je je tuin of terras winterklaar gaan maken. Dat klinkt altijd een beetje mysterieus, we bedoelen ermee dat je de boel buiten een beetje opruimt. En dat je wat klusjes doet die ervoor zorgen dat je tuin goed de winter doorkomt. Fijne bezigheid voor in het herfstzonnetje!

Tuin winterklaar maken Mooiwatplantendoen.nl

Bladeren recyclen

Opeens ligt je tuin vol met afgevallen blad. Nee, nou niet meteen die groenbak pakken. Hark de bladeren van je gazon, zo de border in. Daar zorgen de blaadjes voor een natuurlijke isolatielaag tegen vorst. Voor gras is het wel beter om te kunnen ademen, dus hou je gazon een beetje bladvrij en maai nog een keertje voor de winter invalt. In de winter kun je je gazon verwennen met wat kalk voor een frisgroene teint.

Bescherm je kraan

Haal de tuinslag van de buitenkraan en berg deze op. Sluit de kraan af, je wilt niet dat de boel bevriest en door het uitzettende ijs beschadigd raakt. Zinken gieters kunnen ook kapot gaan door uitzettend ijs, dus ruim ze op of zet ze ondersteboven zodat er geen water in kan komen.

Lief voor de vogels

In de herfst en de winter kunnen vogels wel wat extra aandacht gebruiken. In ons artikel Goede herfstdaden voor de vogeltjes geven we je een paar slimme tips om flierefluiters een handje te helpen.

Planten beschermen en snoeien

Sommige planten trekken zich niets aan van kou, anderen leggen al snel het loodje. In het artikel Planten met rust laten, snoeien of naar binnen? leggen we het allemaal uit. Lezen, in de benen en jouw buitenplanten komen de aanstaande winter stralend door.

Eenjarige planten weghalen

Eenjarige planten zijn nu wel uitgebloeid, dus die kun je weghalen en weggooien. De kale plekken vul je op met bolchrysanten, Tuinplant van de Maand viool, schijnhulst of winterheide. Zet lege plantenpotten en gieters in de schuur, die mogen genieten van hun winterslaap.

Afdekken vijver

Haal uitgebloeide planten uit de vijver en span er een net over, zodat de vijver straks niet vol ligt met dood blad. Om de vijver te behoeden voor dichtvriezen, zet je er een pompje in die voor een wak zorgt. Zo krijgen vissen en andere waterbewoners genoeg zuurstof.

Of toch liever wat rommeliger

Heb je niet zo'n puf voor dit alles? Dan is er goed nieuws: een wat rommelige tuin heeft ook z'n voordelen en fungeert bijvoorbeeld als knusse Airbnb voor egels. Lees er alles over in het artikel Wilde dieren in je tuin.