Tuingereedschap opbergen, potten schoonmaken

Zo ga je opgeruimd het najaar in
Geschatte leestijd: 2 minuten

Het heeft wel iets, het seizoen afronden met de boel aan kant maken. En met goed verzorgd materiaal en schone potten & manden rol je straks zó het voorjaar weer in.

Wil je op een mooie najaarsdag nog lekker buiten bezig zijn, dan is je tuin herfstklaar maken een prima plan. Je tuingereedschap gaat langer mee als je het goed verzorgt. Als alles aan de kant is, kun je in het voorjaar meteen aan de slag, zonder achterstallig onderhoud. Denk aan tuinmeubilair schoonmaken en inpakken met zeil, slopen wassen en de kussens vochtvrij opbergen. Eventueel teakhout even in de olie zetten. Nog één keer het gras maaien. En natuurlijk niet vergeten je bloembollen te planten.

Alles in een lekker groen sopje

Rieten manden, zinken bakken en potten van terracotta tot kunststof, ze knappen allemaal op van een borstelbeurt, daarna kunnen ze de berging in. Overwinteren ze buiten, zet ze dan ondersteboven weg. Als er water in aardewerk blijft staan, kunnen de potten met vorst kapot vriezen. Zink zet uit als er water in bevriest, zodat je met een bolle bodem komt te zitten, berg dat dus ook ondersteboven op. Geschilderd en geglazuurd aardewerk staat het beste in de schuur.

Zo gaat je gereedschap jaren mee!

Controleer of snoeischaren, heggenscharen en de messen van de grasmaaier aan een slijpbeurt toe zijn. Hoe scherper het materiaal, hoe minder schade de planten oplopen. Ook tuingereedschap even schoonmaken en goed laten drogen. Houten stelen blijven mooier als je ze inwrijft met olie, eventuele roestplekken schuur je weg, metalen delen vet je in. Tenslotte de tuinslang leeg laten lopen en alle spuitstukken een nacht in azijnwater laten liggen. Goed laten drogen, dan kunnen die ook naar de berging. Zo heb je daar meer ruimte voor je kuip- en potplanten en kun je er straks beter bij om ze wat water te geven.

En wat doe je niet? Teveel opruimen!

Hark niet alles schoon. Afgevallen bladeren rustig laten vergaan betekent goede voeding voor de grond. Vaste planten ook niet afknippen, dat maakt het uitzicht maar onnodig leeg en kaal. Als je ze laat staan, hebben vogels en kleine tuindieren als egeltjes wat te rommelen. Bovendien zijn zowel wintergroene als uitgebloeide planten prachtig met een laagje rijp of spinnenwebben vol met dauwdruppels.