Stek een varen-familie met je mams

Een gevederde Moederdag met broedbolletjes

Heb jij een moeder die altijd druk in de weer is met verpotten, verzorgen en stekken? Stek dan deze moederdag samen met je mams een eigen varen-familie. Geen idee hoe? Daar helpen wij je bij! Bij de meeste planten gaat de vermeerdering via de bloemen. Maar bij varens staan de bijtjes werkloos toe te kijken. De varen heeft geen bloeiers! Gelukkig zijn er andere manieren om de wereld over te nemen. Sommige varianten hebben zelfs broedbollen: de kleintjes groeien gewoon in bolletjes op het blad. Geen bolle buik, maar bollen op blaadjes. Leuk om samen met je moeder mee aan de slag te gaan, of met je eigen kleintjes natuurlijk. 

Varen stekken moederdag Mooiwatplantendoen.nl

Sporen, scheuren en wortelen

De varen is een echte familieplant: er zijn 40.000 soorten. Bij de meeste varianten ontwikkelen zich sporen aan de onderkant van het blad. Als deze sporen rijp zijn proberen ze op de grond een geschikt groeiplekje te vinden. Je kunt je varen-familie een handje helpen door een blad met sporen over te plaatsen in eigen potje. Je kunt de familie ook uitbreiden door de wortels te stekken. Het voorjaar is hier de perfecte tijd voor, dus op Moederdag kun je helemaal los. Stekken maar! 

Bijzondere bollen

Een aantal varen-varianten plant zich voort met broedbollen. Dit zijn een soort uitstulpingen op het blad die op hun eigen houtje uit kunnen groeien tot weer een nieuwe plant. Soms wel tientallen.  Als het bolletje de grond raakt, kunnen de miniwortels zich hechten aan de grond om een zelfstandig leven te beginnen. Bij de bolletjesvaren valt de broedbol van het blad af als het groot genoeg is en nestelt zich op een nieuw groeiplekje. Dan heeft de oppervaren haar werk goed gedaan. 
 
 

Hulp bij het voortplanten

Werkt je moeder heel voorzichtig of is ze juist meer van het ruwere stekwerk? Verdeel onderstaande werkzaamheden en voor je het weet hebben jullie je bloedeigen varen-familie!

  • Haal voorzichtig het blad met broedbollen van de varen af.
  • Vul een bakje met vochtig zaaigrond, gemengd met turfmolm (dit laatste zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft, er geen onkruid groeit en er meer water opgenomen wordt).
  • Prik het blad met broedbollen voorzichtig in het mengsel.
  • Plaats het bakje op een lichte, warme plaats en zorg dat de grond vochtig blijft.
  • Langzaam vormen er nu worteltjes aan het bolletje. Als deze groot genoeg zijn om zich vast te zetten in de aarde, maak je de bolletjes los. Met beleid… het gaat hier om een baby.
  • Plaats het bolletje in een pot of plant hem in de tuin.