Stek een varen-familie

Een gevederde Moederdag met broedbolletjes

Bij de meeste planten gaat de vermeerdering via de bloemen. Maar bij varens staan de bijtjes werkloos toe te kijken. De varen heeft geen bloeiers! Gelukkig zijn er andere manieren om de wereld over te nemen. Sommige varianten hebben zelfs broedbollen: de kleintjes groeien gewoon in bolletjes op het blad. Geen bolle buik, maar bollen op blaadjes. Leuk natuurlijk om er met Moederdag mee aan de slag te gaan met je mams of eigen kleintjes.

Varen stekken moederdag Mooiwatplantendoen.nl

Sporen, scheuren en wortelen

De varen is een echte familieplant: er zijn 40.000 soorten. Bij de meeste varianten ontwikkelen zich sporen aan de onderkant van het blad. Als deze sporen rijp zijn, springt het beschermende vliesje open. Vervolgens proberen de sporen op de grond een geschikt groeiplekje te vinden. Je kunt de familie ook uitbreiden door te scheuren of de wortels te stekken. Het voorjaar is hier de perfecte tijd voor.

Bijzondere bollen

Een aantal varen-varianten plant zich voort met broedbollen. Dit zijn een soort weefseluitstulpingen op het blad die op hun eigen houtje uit kunnen groeien tot een nieuwe plant. Soms wel tientallen. Bij de kettingvaren bijvoorbeeld, wordt het bolletje groter en groter, zodat het blad zo zwaar wordt dat het naar beneden zakt. Als het bolletje de grond raakt, kunnen de miniwortels zich hechten aan de grond om een zelfstandig leven te beginnen. Bij de bolletjesvaren valt de broedbol van het blad af als het groot genoeg is en nestelt zich op een nieuw groeiplekje. Dan heeft de oppervaren haar werk goed gedaan.
 
 

Hulp bij het voortplanten

Je kunt wachten tot de broedbol zelf groot genoeg is en zijn eigen weg vindt, maar je kunt er ook bij helpen:

  • Haal voorzichtig het blad met rijpe broedbollen van de varen af.
  • Vul een bakje met vochtig zaaigrond, gemengd met turfmolm (dit laatste zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft, er geen onkruid groeit en er meer water opgenomen wordt).
  • Prik het blad voorzichtig in het mengsel.
  • Plaats het bakje op een lichte, warme plaats en zorg dat de grond vochtig blijft.
  • Langzaam vormen de worteltjes nu aan het bolletje. Als deze groot genoeg zijn om zich vast te zetten in de aarde, maak je de bolletjes los. Met beleid… het gaat hier om een baby.
  • Plaats het bolletje in een pot of plant hem in de tuin.

Binnen no time heb je je eigen bloedeigen kiddo’s!