Snoepen: bananenwalnotencake met borage

De smaak van herfst op een gebaksbordje

Die bikini trek je dit jaar waarschijnlijk niet meer aan. Trek daarom met een gerust hart de ovenwanten uit de kast en maak een heerlijk baksel. Comfortfood met een vleugje herfst. Wij hebben een heerlijk recept voor een bananenwalnotencake met borage. 

bananenwalnotencake Mooiwatplantendoen.nl

Voor de cake heb je nodig:

  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • halve theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 mespunt vanillemerg
  • 1 mespunt zout
  • 2 grote bananen
  • 100 g boter
  • 175 g donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 70 g walnoten grof gehakt


En voor de garnering:

  • poedersuiker

  • water

  • kruidnagel (5 tot 10)
  • gedroogde bananenchips
  • walnoten
  • vijgen
  • borage en/of Oost-Indische kers

Zo ga je te werk

Stap 1. Laat de oven voorverwarmen op 180 °C, terwijl je de cakevorm invet en bekleed met bakpapier.

Stap 2. Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel, kruidnagel en het zout in een grote kom en pel en prak de banaan. Meng de boter, basterd­suiker en vanille in de keukenmachine tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de crème fraîche toe. Mix daarna het bloemmengsel er doorheen.

Stap 3. Mix de bananenpuree door het beslag en voeg al roerende de grof gehakte walnoten toe. Verdeel over de cakevorm en bak in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 minuten op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 minuten afkoelen, neem uit de vorm en laat dan nog een uur verder afkoelen voor je gaat serveren. 


En zo maak je de garnering

Stap 1. Kook het water, doe het in een kopje en voeg kruidnagels toe. Laat de smaak goed intrekken. Verwijder de specerijen.

Stap 2. Doe de gezeefde poedersuiker in een schaaltje en voeg al roerende beetje bij beetje het kruidnagelwater toe, tot de gewenste dikte is bereikt. Het mag lopen maar niet te erg druipen.

Stap 3. Schep dit lepel voor lepel op de cake, help het eventueel een beetje de verschillende richtingen in om over de randjes te druipen.

Stap 4. Garneer naar wens met stukken vijg, bananenchips, walnoten en de eetbare bloemen van planten. Het komkommerkruid (borage) smaakt heerlijk bij de kruidnagel en de pittig frisse Oost-Indische kers maakt het geheel net iets spannender. Borage zal er dit jaar best lang zijn, gezien de bijzondere weersomstandigheden. Mocht dat niet meer te verkrijgen zijn, bestrooi de cake dan naar hartenlust met de smakelijke Oost-Indische kers. 

Eet smakelijk!