Recept: spicy ice-tea

De ideale afkoeler op een snikhete dag

Met het heerlijke weer is er niets lekkerders dan bezig zijn in de tuin, de zon op je goed ingesmeerde huid te voelen en met vrienden buiten eten. Nóg lekkerder is het als je kunt genieten van groenten- en fruitgerechten uit eigen tuin. Daarom hebben we de krachten gebundeld met dé groentechef van Nederland: Jonathan Karpathios. Samen ontwikkelden we vier heerlijke recepten waar je de hele zomer, en lang daarna, van kunt genieten.  Bijvoorbeeld deze pittige ice-tea*.

Groenterecepten Mooiwatplantendoen.nl

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 3 liter water

  • 375 gram honing

  • 1 appel in plakjes
  • 1 sinaasappel, schil + plakjes
  • 1 citroen, schil + plakjes
  • 40 gram rooibos thee
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 4 takken munt
  • 1 rode peper
  • 50 gram gember
  • Extra nodig: 1 thee-ei en een grote kan

Zo maak je het

Stap 1. Snij de citroen, sinaasappel en appel in dunne plakken. Doe ze in een pan met het water en voeg de honing toe. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens 10 minuten op een laag vuur trekken.

Stap 2. Voeg de sereh, munt, rode peper, gember toe. Doe de thee in het thee-ei en voeg toe in de pan. Laat nog 5 minuten trekken en zeef daarna het hele mengsel in de kan.

Stap 3. Laat de ice-tea in de koelkast goed afkoelen en serveer op een warme dag met een takje munt, een doorgesneden rode peper en een schijfje citroen. BAM!

Jonathan over de spicy ice-tea

“Tip: Deze ice-tea is heel goed te combineren met een zomerse salade of ‘vissige’ vissen zoals gerookte of gegrilde zalm of een tartaar van makreel. Koel geserveerd zorgt dit drankje ook voor een frisse slok bij een stuk vlees van de barbecue. Wist je trouwens dat je op warme zomerdagen het beste pittig kunt eten om je lichaam af te koelen?”

Bekijk ook de andere drie recepten

Smaakt dit gerecht naar meer? Bekijk ook de andere drie recepten die Mooiwatplantendoen.nl in samenwerking met Jonathan Karpathios maakte: gazpacho, komkommergranité, carpaccio van paprika.

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen en planten van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.