Recept: gazpacho van tomaat en aardbei

Heerlijk als amuse, tussengerecht of zomaar

Met het heerlijke weer is er niets lekkerders dan bezig zijn in de tuin, de zon op je goed ingesmeerde huid te voelen en met vrienden buiten eten. Nóg lekkerder is het als je kunt genieten van groenten- en fruitgerechten uit eigen tuin. Daarom hebben we de krachten gebundeld met dé groentechef van Nederland: Jonathan Karpathios. Samen ontwikkelden we vier heerlijke recepten waar je de hele zomer, en lang daarna, van kunt genieten. Bijvoorbeeld deze gazpacho van tomaat en aardbei, olijfolie en bloemensalade*.

Groenterecepten Mooiwatplantendoen.nl

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 tenen knoflook, geperst

  • 500 gram tomaten

  • 1 komkommer, geschild en in stukjes

  • 2 rode paprika’s, in stukjes

  • 4 eetlepels sherryazijn

  • 300 gram aardbeien

  • 12 violen*

  • 2 dl. olijfolie, plus wat extra om over de gazpacho te druppelen

  • 6 bloemen van de Oost-Indische kers

  • 4 goudsbloemen

  • 8 komkommerbloemen

  • peper en zout

  • Extra nodig: staafmixer

Zo maak je het

Stap 1. Spoel de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd met een mes een kruisje aan de bolle kant van de tomaat en dompel de tomaat 10 seconden in kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze meteen schrikken in koud water om het kookproces te stoppen, vervolgens ontdoe je de tomaten van het vel.

Stap 2. Meng een geperste tenen knoflook, de tomaten, komkommer, paprika en azijn in een grote kom en zet die één nacht in de koelkast. Haal de groenten de volgende dag uit de koelkast en pureer ze met de staafmixer.

Stap 3. Haal de kroontjes van de aardbeien en pureer ze met de staafmixer. Roer de aardbeienpuree door het tomatenmengsel. Meng met de staafmixer voorzichtig 2 deciliter (of naar smaak meer) olijfolie door de gazpacho.

Stap 4. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de gazpacho in soepkommen en druppel er wat olijfolie over. Verdeel de bloemen over de kommen.

Jonathan over de gazpacho

“De combinatie tomaat-aardbei is een heel aparte, en tongstrelend to say the least. Om de smaken goed met elkaar te laten mengen, is het echt belangrijk om de gazpacho een dag van tevoren te bereiden. Het belangrijkste ingrediënt, de olijfolie, verbindt en complementeert de smaak van de aardbei met die van de tomaat. Tot slot maken de bloemen er een mooi kleurrijk gerecht van. Kun je geen eetbare bloemen vinden? Snij dan een aardbei in kleine stukjes en verdeel deze over de soep. Dit eigenzinnige gerecht moet je koud serveren. Wat word ik hier vrolijk van!”

Bekijk ook de andere drie recepten

Smaakt dit gerecht naar meer? Bekijk ook de andere drie recepten die Mooiwatplantendoen.nl in samenwerking met Jonathan Karpathios maakte: komkommergranité, paprika carpaccio, spicy ice-tea.

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen en planten van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.