Planten laden mobiele telefoons op

In gesprek met Paulien van Straten van Plant-e

Vertel, wat doet Plant-e?

Plant-e is in 2009 opgericht door David Strik en Marjolein Helder als spin-off van het sub departement milieuwetenschappen van Wageningen Universiteit. Beiden zijn wetenschappers die zich niet alleen richten op fundamenteel onderzoek, maar ook graag hun kennis willen toepassen zodat de wereld een beetje groener wordt. Vanuit het onderzoek om elektriciteit te maken met levende planten ontstond al snel het idee om een bedrijf te starten om de technologie zo snel mogelijk naar de markt te brengen.

Wat doen jullie voor gave dingen?

Een mooi voorbeeld van waar we nu mee bezig zijn is een opdracht voor Het Rijk. Zij hebben als eerste een grote partij energie opwekkende planten besteld. Deze planten worden geplaatst op het Hembrugterrein in Zaandam voor buitenverlichting en als oplaadpunt voor mobiele telefoons. 

Planten laden mobiele telefoons op - Mooiwatplantendoen.nl
Planten laden mobiele telefoons op

Wat mooi wat planten doen. Hoe gaat dit in zijn werk? 

  1. Via fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel van dit materiaal gebruikt de plant voor zijn eigen groei. En het overige deel wordt in de grond uitgescheiden via de wortels.
  2. Rond de wortels zitten natuurlijke organismen - die te klein zijn om met het blote oog te zien - en die het organisch materiaal afbreken voor hun energie.
  3. Tijdens dit proces komen elektronen vrij als afvalproduct. Via een geleider kunnen we de elektronen als het ware oogsten als elektriciteit.

Snap je het nog? Kijk ook vooral even naar de afbeelding hieronderSchematisch overzicht van hoe planten mobiele telefoons opladen - Mooiwatplantendoen.nl die het proces schematisch weergeeft.

Welke planten zijn bij Plant-e favoriet?

Wij zijn fan van elke plant bij Plant-e, maar voor het opwekken van energie zijn planten die tegen “natte voeten” kunnen favoriet. De technologie werkt namelijk in een waterverzadigde omgeving, wat betekent dat de wortels van de planten ook onder water staan.

Kunnen mensen dit ook thuis proberen?

We zijn bezig met het ontwikkelen van een DIY-kit. Hiermee kun je zelf een biobrandstofcel in elkaar zetten. Dit betekent: een brandstofcel met micro-organismen die elektriciteit maakt uit de reststoffen die planten in de bodem afscheiden. In feite is de DIY-kit een Plant-e gadget die je zelf in elkaar kunt zetten. Houd onze website in de gaten voor updates en meer informatie.

Wij van Mooiwatplantendoen.nl hadden al een hoge pet op van planten, maar we worden elke keer nog verrast door onze groene toppers! Ook is het fijn te horen dat onderzoek heeft aangetoond dat de plantengroei niet wordt aangetast door het oogsten van elektriciteit. Dit betekent dat de planten blijven groeien, terwijl tegelijkertijd elektriciteit wordt geproduceerd. Mooi toch?