Olijf

Grillige blikvanger die zijn klassiekers kent

Karakteristieke vorm, grijsgroen blad, altijd groen en ook nog eens een symbool voor vrede – met olijf wordt het vanzelf een mooie zomer. 

Olijf Mooiwatplantendoen.nl

Olijf (Olea europeana) is een groenblijvende plant die in bloei komt na een zachte winter en veel zon in het voorjaar. Onder die voorwaarden komen er in eind mei, begin juni crèmekleurige kleine bloemen aan. Bij een mooie zomer met warm weer, dan is er een goede kans dat er ook vruchten aankomen. Verwacht geen megaoogst, een olijfboom koop je vooral voor de mooie vorm en de mediterrane uitstraling. Knoestige stam, grijsgroene kroon, je waant in Toscane op je eigen terras. Hoewel er winterharde soorten zijn, is olijf toch vooral een kuipplant die graag op een beschutte, koele plek vorstvrij overwintert.

De eeuwigheid op je terras

Olijf behoort tot de olijffamilie (Oleaceae) en telt zo'n twintig soorten. De plant is vermoedelijk voortgekomen uit oleaster, een wilde heester die inheems is in Iran. Olijfboom heeft zich zo'n 6000 jaar geleden verspreid vanuit Armenië naar het westen, waar hij vooral groeit in landen rond de Middellandse Zee. De teelt is zo'n 2600 jaar oud en de bomen zelf kunnen ook heel oud worden. Ook kweekexemplaren hebben vaak een lange adem en worden alleen maar mooier naarmate ze meer levenservaring krijgen. Vaak gaan ze over van generatie op generatie.

Olijf trivia  

  • Vroeger was olijf een echte oranjerie- en serreplant, maar de nieuwste rassen gedijen ook buiten, vooral in vorstvrije periodes.

  • Olijf speelt een veel Griekse mythes. In de bekendste schenkt godin Pallas Athene een olijfboom aan de stad Athene, waar nog steeds een olijf op de Akropolis groeit.

  • In het Griekse Vouves staat er een olijfboom die 4000 jaar oud zou zijn, in Bethlehem wordt de al Badawi olijfboom geschat op 5000 jaar.