Narcis

Het gevoel van de lente in hartje winter

Knalgeel, wolkenwit en alles er tussenin. En narcis is ook nog eens standaard uitgerust met een fraai loftrompetje dat het voorjaar aankondigt.

Narcis Mooiwatplantendoen.nl

Niets jubelt zo 'lente!' als de narcis (officieel: Narcissus). Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige trompetbloemen. Narcis is een instant sfeermaker die in het zonnetje vrij snel tot bloei komt, maar ook tegen een koude nacht kan. Als bol op pot is het een ideale tuinbloeier om snel en effectief je tuintafel of borders mee op te fleuren als het buiten nog koud en winters is. In combinatie met collega-bollen als blauw druifje, krokus en hyacint is het bovendien een geweldige groepsact, samen in de volle grond of in bakken.

Opgerukt uit het zuiden

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, dwergjes, exemplaren met trosjes bloemen: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Die allemaal afstammen van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa. Een paar soorten ruiken bovendien heerlijk. De narcis bloeit al heel lang in Nederland: voor zover bekend werd er in 1662 voor het eerst melding van gemaakt, in de omgeving van Zwolle.

Narcis trivia

  • De plant is genoemd naar de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.
  • Narcis is de nationale plant van Wales. Eerst was dat look: soldaten droegen die in de vroege middeleeuwen op hun muts om onderling goed te onderscheiden te zijn van de vijand. In het Welsh lijkt het woord look sprekend op dat van Narcis. Cenhinen = look, Cenhinen pedr = narcis. Omdat die laatste wat lieflijker is dan prei, is deze door de jaren heen het nationaal symbool geworden. Het helpt dat de bloem er in het wild weelderig groeit en bloeit.
  • Narcis is het onderwerp van het beroemdste gedicht van William Wordsworth: The Daffodils.

Narcis Topolino