Najaarsviolen en andere herfstvrienden

Zo ga je een dreigend dipje te lijf

De viool is Tuinplant van de Maand oktober. En dat verdient deze plant! Tel maar even mee: kleurrijke bloemen in groot of juist klein formaat, makkelijk in de omgang, koubestendig en een algeheel vrolijk voorkomen. Plant ze dus nu en voorkom een eventueel herfstdipje. 

Najaarsviolen Mooiwatplantendoen.nl

Smaak te pakken? Deze herfstkampioenen houden de najaarsviool graag gezelschap op jouw terras:

Bolchrysant

In de categorie Herfstkleuren mag de bolchrysant niet ontbreken. Deze bollen vol gouden bloemen zijn er in het paars, lila, cognac, geel, oker, wit, oudroze en donkerrood en droegen mede daardoor vorige maand de eretitel Tuinplant van de Maand.


 

Borstelveergras Mooiwatplantendoen.nlSiergrassen

Ze waaien met alle winden mee, ruisen zachtjes en brengen wat hoogte in je uitzicht. Bovendien blijven siergrassen zoals pampasgras en borstelveergras na het bloeien mooi groen, wat lekker combineert met de gekleurde violen en crysantenbloemetjes. Wuif je even terug?


 

Bergthee Mooiwatplantendoen.nlBergthee

Bloemen die zich ontpoppen als rode besjes, die fijn colorblocken met de groene blaadjes: we hebben het over bergthee. Deze winterharde bodembedekker pronkt tot de lente met haar besjes, dus je hebt iets om naar uit te kijken. Herfstdipje, wat is dat?


 

Struikheide - Mooiwatplantendoen.nlStruikheide

Gloeiend paars en roze in de nazomer, dat is struikheide. De plant brengt iets stoers en ruigs naar je terras, en houdt haar wilde uitstraling als je na de bloei uitkijkt op frisgroene blaadjes in mini-formaat. Struikheide is bovendien een belangrijke leverancier van heidehoning. Hommels en bijen vullen met de nectar hun honingvoorraad snel nog even aan voor de winter.


 

Skimmia mooiwatplantendoen.nlSkimmia

De Skimmia japonica 'Pabella' heeft besjes die in de herfst verkleuren van groen naar felrood. Je kunt er lang van genieten, want in tegenstelling tot andere besdragende planten (zoals de hierboven beschreven bergthee) zijn vogels en kleine tuindieren geen grote liefhebbers van de besjes. Blijven er des te meer over als eye candy!


Wat is jouw favoriete tuinplant in de herfst? Laat het ons weten op Facebook of Instagram.