Mrs. Cyclamen was dol op haar lievelingsbloem

Zien: het intiemste portret van Edward Steichen

In tegenstelling tot andere bloemen is Cyclaam nooit echt de lieveling van de kunstwereld geweest. Op één uitzondering na en dat is een van de beroemdste foto's van Edward Steichen. 

Cyclaam Edward Steichen Mooiwatplantendoen.nlCopyright: Edward Steichen (1879-1973)

Hoe retroglam wil je Cyclaam hebben? Edward Steichen (1879-1973) was een Luxemburgse fotograaf die in de jaren dertig baanbrekend werk afleverde voor Amerikaanse bladen als Vogue en Vanity Fair. Hij was de eerste echte modefotograaf en werd dankzij zijn commerciële werk de best betaalde fotograaf ter wereld. Hoewel hij elke denkbare Hollywoodster voor zijn lens kreeg, fotografeerde hij het liefst 'interessante mensen'. 

Suite vol cyclamen 

Zoals extravagante Rita de Acosta Lydig (1875-1929), een Amerikaanse socialite die beroemd was vanwege haar rijkdom, schoonheid en goede smaak. Elk jaar woonde ze een paar maanden in de Ritz in Parijs met haar eigen kapper, masseuse, secretaresse, kamenier en veertig hutkoffers van Louis Vuitton. En genoeg cyclamen om 'half Versailles' mee te kunnen vullen, want ze vond het 'een excentrieke schoonheid waarin ik veel herken.' 

Cyclaam & Steichen 

In Parijs behoorden grote namen als Rodin, Degas, Tolstoy en Debussy tot Rita's vrienden. Ze stond bekend als 'de meest vastgelegde vrouw ter wereld', die door grote namen is gebeeldhouwd, bezongen en geschilderd. En gefotografeerd: deze foto van Steichen uit 1913 was een favoriet van zowel de fotograaf als zijn model en wordt Mrs. Cyclamen genoemd.