Mooie initiatieven voor meer groen

Doe je mee?
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wij inspireren je met onze artikelen, DIY’s en stylingtips graag om te kiezen voor meer groen, maar er bestaan in Nederland nog veel meer mooie initiatieven die aanzetten tot vergroening! Een greep uit deze initiatieven hebben we hieronder genoemd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Tegeltje Groen, een groene geveltuin en een kant-en-klaar plantenpakket

Groene initiatieven | Mooiwatplantendoen.nl

Gratis geveltuin

De gemeente Amsterdam biedt de aanleg van een geveltuin al jaren kosteloos aan, maar dankzij Gratis Geveltuin worden ook de planten gratis aangeboden! Het initiatief bestaat dankzij een club van vrijwilligers uit Amsterdam-West. Zij zetten zich in om zoveel mogelijk geveltuinen in deze buurt te realiseren. Woon jij in Amsterdam-West en wil jij ook genieten van meer groen? Meld je dan hier aan. 

1000 GEVELTUINEN

Project 1000 geveltuinen is een initiatief van Groenemorgen agency. Dankzij dit initiatief zijn in Rotterdam in 2020 ruim 1000 geveltuinen aangelegd en ruim 18.000 stoeptegels gewipt. Dat vraagt natuurlijk om een landelijk vervolg in 2021! Het doel is om dit jaar maar liefst 10.000 nieuwe geveltuinen aan te leggen. Let’s go green en doe mee! Geen groene vingers of geen tijd? Je kunt er ook voor kiezen om je geveltuin voor een klein bedrag te laten aanleggen. 

MAAK GRIJS GROENER

Maak Grijs Groener is een initiatief van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Bij deze stichting zijn meer dan 100 organisaties aangesloten die zich inzetten voor herstel van biodiversiteit in Nederland. De ambitie van het Deltaplan is om in 2030 biodiversiteitsverlies in Nederland omgebogen te hebben naar biodiversiteitsherstel. Op de website van Maak Grijs Groener staan veel tips om grijs groener te maken. Alles wat jij doet in je eigen achtertuin, op je balkon of in je straat helpt mee! En hoe meer mensen je meekrijgt in je plannen, hoe beter.  


VERGROEN JE LEVEN 

Vergroen je leven is een sociale onderneming die groen letterlijk dichterbij wil brengen voor burgers en gemeenten. De onderneming richt zich op diegenen die (nog) niet zo groen georiënteerd zijn, en ontwikkelt producten die vergroening makkelijk, leuk en laagdrempelig maken. Dat doen ze onder andere door een Tegeltje Groen en ‘minder steen is meer genieten’ campagnes voor gemeentes. 

TUINY FOREST

Tuiny Forest verzorgt kant-en-klare pakketten met gifvrije planten. Het doel? De tuinen in Nederland groener maken en weer laten bruisen van het leven. Op die manier wordt hittestress tegengegaan, kan de bodem weer regenwater opnemen en krijgen plant en dier een thuis. De pakketten bevatten uitsluitend inheemse planten, omdat die beter bestand zijn tegen ziektes en meer bijen, vlinders, vogels en insecten aantrekken dan exotische planten. Hoe meer inheemse soorten gepland worden, hoe beter dat is voor de biodiversiteit! 

Doe jij mee met groene initiatieven? We zijn benieuwd naar het resultaat! Laat het ons zien via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #vangrauwnaargroen. Meer lezen over vergroenen? Bekijk hier wat je nog meer kunt doen