Leuke lenteklusjes voor in de tuin

Op een opgeruimd terras zit je lekkerder!

Zoek je een excuus om fijn naar buiten te gaan? Na een rondje tuinruimen weet je precies wat waar staat en door de boel nu voorjaar-klaar te maken, geniet je straks des te meer van het lenteweer. 

Lente klussen in de tuin Mooiwatplantendoen.nl

Het zonnetje schijnt, je tuin rekt zich uit na zijn winterslaap en kan wel een opfrisser gebruiken om in voorjaarsstemming te komen. En jij hebt waarschijnlijk ook wel zin om de grauwe, natte winter van je af te schudden. Reden genoeg om je tuinhandschoenen weer eens aan te trekken en even aan de slag te gaan. En daarna? Al dan niet met een trui aan lekker buiten zitten en te genieten van een nieuw seizoen vol buitenleven, in een tuin die er helemaal klaar voor is.  

Snoeien doet bloeien 

Het is even slikken om de schaar in een struik te zetten, maar het is voor een goed doel. Niet alleen staat 'fris geknipt' beter dan 'dode puntjes', je investeert er bovendien mee in een luie zomer, omdat je er dan niets meer aan hoeft te doen (behalve je verbazen over hoe geweldig de planten erbij staan). Zomerbloeiende heesters die na de langste dag (21 juni) bloeien, snoei je nu. Denk aan bijvoorbeeld vlinderstruik, kamperfoelie, blauwe spirea, hertshooi en hibiscus. Snoeien helpt de planten een mooie volle vorm te houden. Door dood hout weg te knippen, krijgen frisse jonge takken bovendien meer kans om te groeien. 

Rondje bijvoeding 

Vooral de wintergroene planten die de afgelopen maanden voor kleur in je tuin hebben gezorgd, beginnen nu aan kracht te verliezen. Beloon ze voor hun inspanningen met wat extra voeding. Het grote groeiseizoen is nog niet begonnen, zodat ze mooi kunnen bijtanken voor ze volop nieuwe scheuten en blaadjes gaan aanmaken. Dat kleine beetje extra TLC zorgt ervoor dat je straks weer tussen weelderig groen zit.  

Hangende kringloopwinkel 

Een rondje ruimen en snoeien levert vast een aardige hoeveelheid mos, takjes en afgesneden siergras op. Leg die in een lege hangmand en tuinvogels zullen er een fijne bouwmarkt in zien om hun nestjes mee te bouwen. Gun je ze extra knusse nestjes, leg er dan ook het pluis uit de droger bij. Een nestje meemaken is een van de leukste tuinbelevenissen ooit. Het is een drukte van belang en je tuin komt er dubbel mee tot leven. 

Heerlijke lentebloemen

Ligt alles er netjes en opgeruimd bij, dan oogt het waarschijnlijk nog een beetje kaal. Verlang je erg naar meer kleur in je tuin, dan zijn bollen op pot, zoals narcissen, druifjes en hyacinten de beste optie om snel uitzicht te hebben op bloemen en frisgroen blad. Verdeeld over de hele tuin vallen ze meestal weg. Zet ze liever in groepjes bij elkaar in je zichtlijnen vanuit huis voor het meeste effect. Vul ze aan met vrolijke violen en madeliefjes en je hebt in een handomdraai uitzicht op je eigen keurig verzorgde voorjaarsfeestje.