Katie Scott over haar boek Botanicum

Geschreven plantenkennis en getekend botanisch schoon

Het boek Botanicum is net vers van de pers. Illustrator Katie Scott en schrijver Kathy Willis (Directeur Wetenschap van Kew, Royal Botanical Gardens) bundelden hun talenten en vieren de rijkdom van planten in hun boek. Ze trakteren de lezer en kijker pagina voor pagina op een botanisch feestje vol met geschreven kennis en getekend schoon.

Botanicum - Mooiwatplantendoen.nl

In de mini-docu die we maakten van Katie Scott leer je Katie al wat beter kennen. We spraken haar ook uitgebreid over Botanicum en hoe dit tot stand is gekomen met Kew, het wereldberoemde centrum voor botanische en mycologische (de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van schimmels) kennis.

Grootste droom

Katie: “Botanicum is mijn nieuwe boek dat wordt uitgegeven door Big Pich Press, in samenwerking met Kew Gardens. Het feit dat Kew Gardens betrokken is bij dit boek, is zo’n groot cadeautje voor mij. En dat het ook nog geschreven is door de Directeur Wetenschap, Kathy Willis, maakt het allemaal nog mooier. Om iets samen te doen met Kew Gardens was altijd een van mijn grootste dromen. En dan gebeurt dat ineens. Dat is zo onwerkelijk!”

Dat ik maanden bij Kew achter de schermen mocht kijken is het mooiste wat me in mijn werkzame leven is overkomen.

Toegang tot Kew

“Botanicum is een vervolg op Animalium, mijn dierenboek, dat twee jaar geleden is uitgebracht. We wisten al dat we een vervolg wilden maken met planten. Doordat Kew aangesloten werd bij de totstandkoming van dit boek, mocht ik gebruik maken van al hun faciliteiten. Het heeft iets meer dan zeven miljoen gedroogde planten in herbariums die ik mocht bekijken. Ik kreeg toegang tot de archieven, waar zelfs werk van Darwin te vinden is. Ik mocht de planten in hun minerale omgeving bewonderen in de kassen en heb uren rondgelopen in de indrukwekkende tuinen waar je dagen kunt doorbrengen.  Ook mocht ik alle herbariums bekijken en door de kwekerijen struinen. Er is geen betere plek om vooronderzoek te kunnen doen.”  

"Toen ik klaar was op de universiteit heb ik eens in een boekje opgeschreven dat ik ooit heel graag een dag samen zou willen werken met Kew Gardens."

Trots

“Ik denk dat het maken van dit boek mijn grootste succes is tot nu toe. Toen ik klaar was op de universiteit heb ik eens in een boekje opgeschreven dat ik ooit heel graag een dag samen zou willen werken met Kew Gardens. Dat dat nu gelukt is en in deze grote vorm, dat is zo bijzonder. Ik heb zo hard gewerkt aan dit boek. Dagen, avonden, weekenden. Ja, ik voel me emotioneel ontzettend bij dit boek betrokken. Natuurlijk heb ik niet alle planten zelf uitgekozen, maar alles is heel erg samen ontstaan, in overleg. Er staat geen enkele plant in het boek waar ik niet blij mee ben. Stuk voor stuk ben ik er trots op en dat voelt echt goed.”

In de winkel

“Ik ben zo enthousiast over het boek, dat het zo fijn is om het eindelijk fysiek in mijn handen te hebben. Het maken van dit boek is een lang proces. Je bent een jaar bezig om het te maken en dan moet je nog wachten totdat het daadwerkelijk wordt uitgebracht. Ein-de-lijk is het zover. Het is te koop.
Het is echt heel goed geschreven. Ik heb zelf zoveel geleerd van het boek zelf. Ik hou natuurlijk van bloemen en planten, maar de plantkunde als wetenschap is ingewikkelde materie. Het is moeilijk om het zo te schrijven dat het voor iedereen begrijpelijk is en ik geloof dat Kathy Willis hier ontzettend goed in is geslaagd. Het is een prachtige kennismaking met de botanische wereld." 

Je koopt het boek hier. Hou onze site de komende tijd goed in de gaten, want binnenkort geven we een exemplaar van het boek Botanicum weg.