Houseplant travel: Q&A MET JUDITH DE GRAAFF VAN URBAN JUNGLE BLOGGERS

Reizen zonder de drempel over te gaan

We spraken met kamerplanten-expert Judith de Graaff van Urban Jungle Bloggers. En kwamen meer te weten over de op Zuid-Afrika geïnspireerde interieurlook die ze ontwierp en creëerde, met kamerplanten in de hoofdrol.

Voor ons project Houseplant Travel werkten we samen met Judith om te laten zien hoe kamerplanten de kracht hebben om ons een vakantiegevoel te geven - ook wanneer we gewoon thuis blijven - en een positieve invloed hebben op onze gezondheid en welzijn.

Judith de Graaff thejoyofplants.co.uk

VERTEL ONS MEER OVER DE LOOK DIE JE HEBT GECREËERD 

Mijn doel voor deze look was om een cocon te creëren waar je kunt zitten, kletsen, ontspannen en genieten van de verschillende kamerplanten uit Zuid-Afrika. De look bestaat uit prachtig textiel, natuurlijke materialen zoals linnen, jute en katoen, evenals een mooie planten-plank met kleinere planten en handgemaakte terracotta items.

WAT INSPIREERDE JE OM ZUID-AFRIKA TE KIEZEN?

Als ik aan reizen denk, denk ik meteen aan weelderige planten zoals palmen, bananenbomen en planten met grote bladeren zoals Strelitzia. Strelitzia is een geslacht van vijf soorten planten uit Zuid-Afrika, dus dit was mijn uitgangspunt. Ook is hedendaags Zuid-Afrikaans design zo'n interessante mix van graphics, vormen en vakmanschap die prachtig samengaat met planten.

WAT ZIJN JOUW FAVORIETE KAMERPLANTEN UIT DE LOOK? 

Dat moeten de Strelitzia-planten zijn, de augusta, Nicolai en reginae. Ik hou van hun elegante bladvormen en hun tropische paradijsvogelbloemen. Een andere favoriet is de Protea - de nationale bloem van Zuid-Afrika - die groeit op kleine struikachtige planten die goed gedijen in de zon.

HOE WORDEN ELEMENTEN VAN ZUID-AFRIKA WEERSPIEGELD IN HET DESIGN EN DE STYLING?

Zuid-Afrika komt terug in elk aspect! Het grote wandpaneel dat centraal staat in de look is een prachtig, linnen stuk ontworpen door een Zuid-Afrikaanse ontwerper. De handgeweven manden voor de Strelitzia, ZZ-plant en Aloë aculeata zijn ook gemaakt in Zuid-Afrika en ik vind het prachtig hoe de stekelvarkenstructuur van een van de manden van palmbladeren overeenkomt met de stekels van de Aloë aculeata. Je waant je echt op het platteland en eigentijds textiel van een Zuid-Afrikaans merk maakt de look helemaal af.

WAT IS EEN UNIEKE KENMERK OF KWALITEIT VAN KAMERPLANTEN UIT ZUID-AFRIKA?

Ik ben dol op de enorme verscheidenheid aan Zuid-Afrikaanse kamerplanten met een mix van gewone en zeldzame plantensoorten, dus er is iets voor elke ‘kamerplantliefhebber’. Een Kalanchoë  of Zamioculcas vind je in de meeste tuincentra in Europa, terwijl de zwarte raaf of zachte Kalanchoë tomentosa weer wat zeldzamer zijn.

 

WAT IS JOUW BESTE STYLINGTIP VOOR KAMERPLANTEN UIT ZUID-AFRIKA?

Combineer je planten met uitgesproken vormen, zowel in textielpatronen en gevlochten manden, als kleine meubelstukken zoals krukjes en plantenstandaards. Beperk je kleurenpalet tot zwart-wit of neutrale tinten en laat de oranje tinten van handgemaakte terracotta potten en de feloranje Strelitzia- en Aloë-bloemen een vleugje kleur toevoegen aan je Zuid-Afrikaans geïnspireerde stadsjungle.

 

WAT IS JOUW BESTE VERZORGINGSTIP VOOR KAMERPLANTEN UIT ZUID-AFRIKA?

De meeste Zuid-Afrikaanse planten houden van de zon, dus houd ze dicht bij het raam of plaats ze op een vensterbank. Zodra de temperaturen warmer zijn, neem je ze mee naar buiten en laat je ze zonnebaden. Pas op dat ze niet verbranden. 

HOE DENK JIJ DAT HUISPLANTEN ONS HELPEN OM DAT VAKANTIEGEVOEL VANUIT HUIS TE BEREIKEN?

Hoewel we niet naar het buitenland kunnen reizen, zal het introduceren van een of twee extra grote planten een instant jungle-sfeer toevoegen aan je huis. Tijd besteden aan het verzorgen van je planten helpt je echt om te ontspannen, waardoor je een welverdiende pauze krijgt van dagen gevuld met videomeetings. 

WAT ZOU JOUW ADVIES ZIJN VOOR IEMAND DIE DEZE LOOK THUIS WILT CREËREN

Hou je niet in! Het hoeven geen tiental kamerplanten te zijn, maar een of twee grote, volwassen Strelitzia-planten is meer dan genoeg. Plaats ze in een mooie pot of handgeweven mand, voeg een krukje toe en plaats deze naast je favoriete stoel of bank zodat je lekker kunt genieten! 

ALS MENSEN ZELF EEN LOOK WILLEN CREËREN, GENSPIREERD DOOR EEN ANDER LAND, WAT ZOU JE SUGGESTIE ZIJN?

Arizona of Mexico, voornamelijk vanwege hun prachtige cactussen. De verscheidenheid aan cactussen in deze landen is verbluffend, daarnaast kunnen ze overleven in zo’n beetje elke omgeving. 

Lees hier meer over onze Houseplant Travel-campagne.