Groene stressverlagers

Zeg ja tegen planten en nee tegen stress

Stress, piekeren, een gejaagd gevoel: niet fijn. En ongezond bovendien, voor lijf én geest. Voorkomen is dus beter dan genezen en planten kunnen daarbij helpen.

Bladeren van kamerplanten | Mooiwatplantendoen.nl

Goed voor je gezondheid

Dat planten een positief effect hebben op je fysieke gezondheid, wist je vast al. Zo halen ze ongezonde stofjes uit de lucht en geven ze frisse lucht terug. Bovendien binden ze de strijd aan met droge lucht. En alsof dit nog niet genoeg is, blijken planten ook groene stressverlagers te zijn.

Minder stress door levend groen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van levend groen minder gestrest zijn dan mensen in een plantloze omgeving. Zo stelt Charlotte Lelieveld van Wageningen Environmental Research (Alterra): “Planten geven een prettige uitstraling aan gebouwen, wat een positieve invloed heeft op stressreductie”. En dat geldt dus ook voor jou thuis. Bovendien bleek uit onderzoek van Lohr e.a. (1996) dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een plantloze omgeving. Planten als jasmijn en lavendel verspreiden daarnaast een weldadige, rustgevende geur, wat het nog makkelijker maakt om te ontspannen.

Groene rustpunten

Naast die fijne uitstraling, laten planten je één voelen met de natuur. Ze zijn er altijd voor je, als groene rustpunten in een steeds snellere wereld. Laten zich niet gek maken door de waan van de dag, maar doen steady waar ze goed in zijn. Je kunt ze dus ook zien als zen-voorbeelden. Geef je groene stressverlagers een slokje, maak voor jezelf ook een kopje thee en geniet samen van de stilte.