Groene stressverlagers

Zeg ja tegen planten en nee tegen stress
Geschatte leestijd: 3 minuten

Stress, piekeren, een gejaagd gevoel: niet fijn. En ongezond bovendien, voor lijf én geest. Voorkomen is dus beter dan genezen en planten kunnen daarbij helpen.

Bladeren van kamerplanten | Mooiwatplantendoen.nl

Goed voor je gezondheid

Dat planten een positief effect hebben op je fysieke gezondheid, wist je vast al. Zo halen ze ongezonde stofjes uit de lucht en geven ze frisse lucht terug. Bovendien binden ze de strijd aan met droge lucht. En alsof dit nog niet genoeg is, blijken planten ook groene stressverlagers te zijn.

Minder stress door levend groen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van levend groen minder gestrest zijn dan mensen in een plantloze omgeving. Zo stelt Charlotte Lelieveld van Wageningen Environmental Research (Alterra): “Planten geven een prettige uitstraling aan gebouwen, wat een positieve invloed heeft op stressreductie”. En dat geldt dus ook voor jou thuis. Bovendien bleek uit onderzoek van Lohr e.a. (1996) dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een plantloze omgeving. Planten als jasmijn en lavendel verspreiden daarnaast een weldadige, rustgevende geur, wat het nog makkelijker maakt om te ontspannen.

Groene rustpunten

Naast die fijne uitstraling, laten planten je één voelen met de natuur. Ze zijn er altijd voor je, als groene rustpunten in een steeds snellere wereld. Laten zich niet gek maken door de waan van de dag, maar doen steady waar ze goed in zijn. Je kunt ze dus ook zien als zen-voorbeelden. Wat ook helpt om meer tot rust te komen is, planten verpotten, water te geven of dode bladeren weg te halen, zo maak je contact met de natuur. Er vindt een verstilling plaats, waardoor je ook een verbinding met je eigen basis maakt. Daar waar je emoties zijn, je verlangens, instinct en je behoeften. De ratio doet even een stapje terug.

JE RATIO NEEMT EVEN PAUZE

En juist die ratiopauze zorgt ervoor dat je kunt luisteren naar wat je echt wilt. Het haalt de schil van verwachtingen, materiële zaken en status weg en toont je ware ik. Klinkt dit zweverig? Misschien. Maar het is heel natuurlijk. Kunnen voelen wat er in je leeft zorgt ervoor dat je beslissingen neemt die goed zijn voor je. En dat is allesbehalve vaag en vooral heel gezond.

VERWEN JE PLANTEN, VERWEN JEZELF

Neem dus vandaag nog een moment om in te checken bij je groene gasten. Geef ze water en eventueel wat voeding. Haal dode blaadjes en uitgebloeide bloemen weg. Haal het stof van bladeren en zie de glans terugkomen. Bij je plant, maar ook bij jezelf. Bedankt plant!