Groenburgemeester van 2022: Isa Hoes

Vergroenen door te verenigen
Geschatte leestijd: 3 minuten

Actrice en podcastmaakster Isa Hoes is verkozen tot Groenburgemeester van 2022. Ze is daarmee de opvolger van rapper Dio, die deze functie vorig jaar als eerste oppakte. Isa is met haar aanstekelijke enthousiasme, grote netwerk en enorme drive de perfecte kandidaat om vergroening nog verder op de kaart te zetten. “We gaan dit jaar krachten bundelen en vergroening verder in gang zetten”, aldus de trotse nieuwe Groenburgemeester.

isa hoes groenburgemeester 2022
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Groenburgemeester: prioriteiten en activiteiten

Isa Hoes zet zich dit jaar in voor een groenere leefomgeving en zal de schakel vormen tussen inwoners en groene initiatieven. Bovendien zal ze haar (spreekwoordelijke) steentje bijdragen aan het vergroenen van wijken en proactief zoeken naar mogelijkheden om te vergroenen. Daarnaast zal ze, zoals het een echte Groenburgemeester betaamt, groene helden (mensen die veel doen voor het vergroenen van hun buurt) in het zonnetje zetten*.

Van grauw naar groen

Een groene wijk is aantrekkelijk om te zien, draagt bij aan saamhorigheid in de wijk, doet wonderen voor je gezondheid en voor de biodiversiteit. En dat is nog niet alles! Een groene leefomgeving heeft veel meer positieve effecten. Zonde dus, dat veel wijken nog geen switch hebben gemaakt van grauw naar groen. Wat blijkt: ondanks de vele groene initiatieven die de laatste jaren zijn ontstaan, weten veel mensen nog niet waar en hoe ze kunnen beginnen met vergroenen en wie ze daarvoor kunnen aanspreken. Daar komt verandering in!  

De groene brievenbus

Dit jaar is de groene brievenbus geopend. In deze digitale brievenbus kan iedereen suggesties, initiatieven en projecten indienen die te maken hebben met vergroening. Uit de inzendingen wordt een aantal winnaars gekozen. Dit onder andere op basis van haalbaarheid, verscheidenheid en behoefte uit de omgeving. De winnende groene ideeën worden daadwerkelijk ondersteund (financieel) en uitgevoerd. Uiteraard zal de Groenburgemeester ook haar handen uit de mouwen steken bij de realisatie van deze projecten. “Met de groene brievenbus willen we de schakel vormen tussen burgers die graag hun buurt, straat of plein willen vergroenen en partijen die al bezig zijn met vergroenen. Door krachten te bundelen kunnen we vergroening verder in gang zetten”, aldus Isa Hoes.   

Zelf aan de slag?

Wil je ook de switch maken van grauw naar groen, maar vind je het lastig om je schouders eronder te zetten? Stuur jouw idee op naar de groene brievenbus, of laat je inspireren door onze voorbeelden. Met kleine aanpassingen maak je al een groot verschil! Start bijvoorbeeld met vergroenen bij je voordeur, of zoek het hogerop en maak van jouw (stads)balkon een groene droom op hoogte. Of wat dacht je ervan om je tuintegels te wippen en ze een groener tweede leven te geven? Deel jouw groene transformatie met ons via Instagram of Facebook, of bekijk onze socials voor nog meer groene inspiratie.

*Je kunt je groenheld aanmelden via de groene brievenbus. Er worden dit jaar 6 groenhelden benoemd. 

groenburgemeester isa hoes