Genieten van exclusieve palmen in de kunst

Dromen van verre streken en exotische avonturen
Geschatte leestijd: 2 minuten

Of je smaak nu klassiek, boho of modern is, er is een kunststijl waarmee je exclusieve palmen nóg meer zullen schitteren. 

Het effect van exclusieve palmen als Cycas, Livistona, Rhapis en Caryota wordt nog mooier in een bijpassend decor. Wordt het abstract of juist heel gedetailleerd? Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door deze prachtige planten en een print kun je tegenwoordig makkelijk bestellen. 

Vintage realistisch

Het Palmhuis in Potsdam was een 'exotisch pleziertje' van koning Friedrich Wilhelm III van Pruisen, die het speciaal liet bouwen voor zijn collectie exclusieve palmen en het ook uitgebreid liet schilderen. Blechen voegde er voor de sjeu wat oriëntaalse dames aan toe, want dat was destijds het toppunt van modern. Hoewel deze liefdesbaby van de Romantiek en het Realisme uiterst klassiek aandoet, is het in een woonstijl waarin oude en nieuwe meubels worden gemixt een absolute aanwinst, zeker in een strak Pruisisch gouden lijst met een Caryota erbij. 


Impressionistisch klassiek

In 1883 maakte Monet met Renoir een reis naar het zuiden waar ze toestemming kregen om het landgoed Bordighera aan de Italiaanse Rivièra te bezoeken. Monet noemde het 'een aards paradijs' en schilderde het vijf keer. Dit is de beroemdste versie, met blauwe en roze tinten van een zonsopgang, die worden gedempt door de groene palmbladeren, tot een heel chic regenboogeffect. Erg mooie match met Rhapis.

Mooiwatplantendoen.nl Exclusieve Palmen Kunst

Post-impressionistisch

Paul Gauguin ging in 1891 naar de Pacific omdat hij op zoek was naar nieuwe, exotische inspiratie, maar ook om de Europese beschaving te ontvluchten die volgens hem 'kunstmatig en spiritueel bankroet was. 'Les Montagnes Tahitiennes' was een van de eerste schilderijen die hij op zijn geliefde Tahiti schilderde. Hij gebruikte expres intense kleuren om de vreugde en sereniteit uit te drukken die het eiland volgens hem uitstraalde. Gauguin woonde en werkte er de laatste twaalf jaar van zijn leven. Hier staat Cycas prachtig bij.


Botanisch abstract

Uitvergrote details en abstracte botanische vormen de kern van het werk van James Burghardt. Dit kan goed de sterke vorm van Rhapis als groen gezelschap hebben. 


Minimalistisch modern

Sober, stilistisch, zen – het werk van Linda Woods straalt aan alle kanten rust uit. Haar ijle werk contrasteert mooi met het volle blad van Livistona.