Geen ziekenhuiszaal, maar een hut in het bos

Deze Noorse ziekenhuizen gebruiken de kracht van natuur

Planten zijn goed voor je. Dat is niets nieuws. Wat wel best nieuw is, is de toepassing van planten in de gezondheidszorg. Deze Noorse ziekenhuizen doen het! En wel op een heel fantastische manier; met revalidatie- en ontmoetingshutten in het bos.

Geen ziekenhuiszaal, maar een hut in het bos Mooiwatplantendoen.nlCopyright: snohetta.com

Helende natuur

Op loopafstand van de twee grootste ziekenhuizen van Noorwegen, in het omliggende loofbos, staan twee houten hutten. Die hutten zijn speciaal ontworpen om ziekenhuisopnames voor patiënten en hun families te verbeteren. De Outdoor Care Retreats halen patiënten uit de sleur en spanning van hun (vaak langdurige) behandeling. En helpen helen. Want tijd besteden in de natuur versterkt je immuunsysteem, laat je cortisol level dalen en vermindert pijn.

Geïnspireerd op boomhutten

De mini woninkjes zijn 35m2 en steken flink af tegen de grote monumentale ziekenhuisgebouwen waaraan ze zijn verbonden. Qua materiaal, grootte maar ook bouwstijl. De architecten haalden hun inspiratie namelijk uit de speelse constructie van boomhutten en de retreats lijken op het oog scheef gebouwd. Het massieve hout waarvan ze zijn gemaakt, zal na verloop van tijd grijs worden en opgaan in de omgeving. Echt één worden met de natuur, dus! Het interieur van de hutten bestaat uit een hoofdruimte, een kleinere ruimte voor gesprekken en behandeling en een badkamer. Van binnen zijn de hutten bekleed met eikenhout en daarmee gaat ook het interieur volledig op in het bos.

Adempauze

De hutten horen dan misschien officieel bij de ziekenhuiscampus. Door de afgelegen locatie en natuurlijke esthetiek voelt het er heel anders dan in een ziekenhuiskamer. De patiënten en families zijn daarom echt even ‘weg’. Op een plek omringt door de natuur die hen een broodnodige adempauze biedt. Hopelijk zien we vaker van dit soort mooie initiatieven!