Een pluktuin voor (en door) kids

Zelf geplant, zelf geplukt
Geschatte leestijd: 2 minuten

Tuinieren met kinderen is leuk, maar ook uitdagend. Voordat je het weet wordt er van je plantenbak een zandbak gemaakt, wordt onkruid verward met je favoriete plant, of worden er bloemen geplukt nog voordat je van hun bloei kunt genieten. Dat kan anders! Met een pluktuin voor (en door) kids.

kinder pluktuin
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Een kinder pluktuin voor urenlang plezier

Heb je een geschikte, zonnige plek voor je pluktuin gevonden (in de volle grond, in kisten, potten of bakken), dan kan jullie pluktuin-avontuur beginnen. Bedenk samen hoe de pluktuin eruit komt te zien. Wat zijn jullie favoriete bloemen? Wat zijn jullie lievelingskleuren en -geuren? 

Probeer de pluktuin zo goed mogelijk op jullie wensen af te stemmen. Bekijk eventueel deze tips voor het maken van een pluktuin, maak een lijstje met benodigdheden en breng samen een bezoekje aan het tuincentrum. Ter inspiratie: in bovenstaande afbeelding gebruikten we rode zonnehoed, halskruid, lavendel en salvia. 

Geniet bewust, knip met mate

Blijven knippen in je pluktuin is goed, want voor afgeknipte bloemen komen nieuwe bloemen in de plaats. Maar krijg je nu al de kriebels omdat je bang bent dat je kroost alle bloemen in één keer afknipt? Maak dan een aparte (mini)pluktuin waar de kids zelf hun gang mogen gaan. Grote kans dat ze opbloeien van de verantwoordelijkheid over hun eigen bonte bloeiers én trots zijn op de mini-boeketjes (voor opa en oma of andere bloemenliefhebbers) die jullie er samen mee kunnen maken! Is een pluktuin toch geen succes, dan kun je de kids altijd nog vermaken met deze 6 leuke buitenactiviteiten voor kinderen.

Inspannen en ontspannen

Ontspanning is zeker zo belangrijk als inspanning. En dat komt goed uit, want tuinieren heeft een ontspannende werking! En het fijne is: jullie ontspannen niet alleen tijdens het tuinieren, maar ook erna. Leg een kleedje op de grond, plof neer en geniet samen van al die bloeiende confetti. En dat doe je natuurlijk het liefst met een dorstlessend zomerdrankje in je hand.

Meer inspiratie

Kun je nog wel wat meer pluktuin-inspiratie gebruiken? Ontdek dan hoe je een eetbare pluktuin maakt of laat je inspireren door deze pluktuin-DIY. En vergeet niet om ons te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest!  

pluktuin in pot

In het bovenstaande voorbeeld gebruikten we cosmea, margriet, zonnehoed, lampenpoetsersgras en prachtkaars.