DIY: hortus aan huis

Creëer je eigen plantenparadijs
Geschatte leestijd: 2 minuten

Ben je geïnspireerd door dr. Nils Köster in Exposé #08 en lijkt zo’n grootse indrukwekkende plantentuin jou ook wel wat? Haal dan de amateurbotanicus in jezelf naar boven en verdiep je in de duizenden bijzondere en zeldzame plantensoorten die er zijn. Natuurlijk kun je het ook minder groß aanpakken dan ze in het prachtige Berlijn doen. We helpen je op weg.

Botanische uitdaging

Het creëren van je eigen wunderbare botanische tuin is een paar niveaus hoger dan het vullen van plantenbakken. Begin daarom klein. Ga eerst aan de slag met makkelijke planten of planten uit omliggende landen met ongeveer een gelijk klimaat. Groei met je planten mee en breid je tuin langzaam uit.

Welke planten in jouw nieuwe botanische paradijs passen hangt van de grond af. En heb je volle zon of veel schaduw? Zoek de planten die perfect passen in jouw tuin. Een beetje eigenwijze plant past zich niet aan aan de omstandigheden in jouw tuin. Zelfs de plant omkopen met bronwater helpt dan niet.

Al dat groeien en bloeien doen we natuurlijk wel in stijl. Nu botanie hipper dan hip is, kun je er de leukste spullen voor aanschaffen. Bij de op botanie geïnspireerde winkel Hallesches Haus vind je botanische hebbedingen waar je u tegen zegt!

Hortus aan huis: net als de hortus botanicus in Berlijn Mooiwatplantendoen.nl

Een bron van herkenning

Straks heb je een flinke verzameling bijzondere planten en dan zie je door de bomen het bos niet meer. Daar heb je als gedreven botanicus in spe natuurlijk een oplossing voor: labels! Deze gebruiken ze ook in het schöne Berlin. Daar hangt aan elke plant een label met daarop een nummer, de plaats op de wereld waar deze plant oorspronkelijk thuishoort en ook wie deze plant heeft gevonden of verzameld. Logisch dat jij op elk label je eigen naam schrijft. Het is jouw hortus en dat mag iedereen weten!

Tijd voor je planten, tijd voor jezelf

Je moet veel werk verzetten voor je een beetje groene oase hebt, maar het is het absoluut waard. Zeker omdat je het na al dat harde werken ook écht verdiend hebt om in je plantentuin te relaxen en genieten. Met genoeg inzet heb je straks een botanisch hoogstandje met de meest bijzondere plantensoorten. Wie weet kun je op een gegeven moment zelfs entreegeld gaan vragen.

Hortus aan huis: net als de hortus botanicus in Berlijn Mooiwatplantendoen.nl