DIY: een groene voortuin

Grijs eruit, groen erin
Geschatte leestijd: 3 minuten

Heb jij genoeg van die ongezellige, grijze tegels die je ziet als je de deur uitstapt? En ben je benieuwd wat je kunt doen om jouw voortuin én je humeur een flinke boost te geven? Ontdek in deze DIY hoe je in een paar stappen je voortuin omtovert tot een groene oase. Dat is niet alleen fijn vertoeven voor jezelf, maar ook voor je buren! 

DIY: een groene voortuin | Mooiwatplantendoen.nl

STAP 1: MAAK EEN PLAN

Het zaadje is geplant, oftewel: het idee is er. Nu is het tijd om een plan te maken en te bepalen hoe jouw voortuin eruit komt te zien. Hoe grondig pak je het aan? Kies je voor vaste planten, bloeiers in potten of een combinatie daarvan? Om je te helpen bij het maken van een plan hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

  • Inspireer je buren of laat je inspireren! Hebben jouw buren al een groene voortuin, of staan ze open voor een metamorfose van grauw naar groen? Bekijk hoe je samen een matchende, groene entree kunt creëren. Dat is dubbel plezier!
  • Houd bij je keuzes rekening met de ligging van je voortuin. Heb je veel zon? Kies dan bijvoorbeeld voor de stokroos, siergrassen of blauwe regen. Veel schaduw? Dan zijn planten als anemoonhortensia* en Clematis een goed idee. 
  • Houd bij de keuze van je planten companion planting in je achterhoofd. Zet planten bij elkaar die vergelijkbare groei- en leefomstandigheden nodig hebben (water, licht, lucht).
  • Kies voor een aantal groenblijvers, zoals klimoplavendelskimmia en passiebloem. Denk bij het combineren van planten en bloemen ook aan de groei- en bloeitijd. Als je ervoor zorgt dat die elkaar afwisselen, geniet je het hele jaar door van een stralende voortuin! 

*Er zijn hortensia-rassen met grote bladeren die het goed doen in de (half)schaduw, zoals Hydrangea Aspera en Hydrangea Sargentiana. Zet je deze soorten in de volle zon dan kunnen de bladeren verbranden, doordat ze via de grote bladeren veel water verliezen. Pluimhortensia’s of bolhortensia’s daarentegen, kunnen heel goed volle zon verdragen, mits ze voldoende water krijgen.

STAP 2: HANDEN UIT DE MOUWEN

Steek je handen uit de mouwen. Hoe ver je je mouwen moet opstropen is natuurlijk afhankelijk van hoe grondig je de voortuin aanpakt. Met een aantal mooie planten in potten, zoals op onderstaande foto, kom je al een heel eind. Wij kozen hier voor olijf, salie, Choisya Ternata Lich en Verbena Bonariensis (ijzerhard). 

Gaan er echt tegels uit? Dat behoeft wat graafwerk. Schep dan zeker 30cm zand weg en vervang het zand voor tuinaarde. Heb je geen voortuin maar wel een (klein) balkon of een ruimte stoep voor je gevel die je wilt vergroenen? Bekijk dan eens onze DIY voor een groene geveltuin of deze tips voor een groen balkon

STAP 3: PLANTEN MAAR! 
En dan nu het leukste gedeelte: je buitenruimte voorzien van een nieuwe look! Plant je planten en/of bloemen op de plek waar ze het beste tot hun recht komen, samen in een pot of in je nieuw gecreëerde tuin. Vergeet je nieuwe groene vrienden geen slokje water te geven. Hoe het ook alweer zat met water geven lees je hier.

Geïnspireerd geraakt? Wij zijn benieuwd naar jouw groene voortuin! Deel jouw metamorfose met ons via  Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #vangrauwnaargroen. Meer inspiratie voor een groenere omgeving? Lees meer over van grauw naar groen