De favoriete Moederdag-moederplant

Geef een groen familiegeschenk!
Geschatte leestijd: 2 minuten

Bij een echt familiemoedermens hoort natuurlijk een familieplant. Ja, ook bij planten kennen we families! Zo is er de familie Araceae, met allemaal krachtige aronskelkachtige planten. Het is niet altijd direct duidelijk te zien dat we te maken hebben met een familielid, maar als je weet waar je op moet letten, pik je een Araceaetje er toch zo uit. 

Gemene deler en verschillende soorten

Alle leden van de familie hebben een aarvormige bloem met een gekleurd schutblad als ze bloeien. Met het gekleurde schutblad lokken ze insecten. Verder verschillen ze qua vormen, maten, groeiwijzen en kleuren allemaal van elkaar. Er zijn klimmers, bossige bladplanten, oeverplanten en knolgewassen. De indrukwekkende stamboom toont wel duizenden geslachten en soorten. Daarnaast komen er steeds meer kleurtjes.


Frisse bui

De voorouders van deze familie komen oorspronkelijk uit het tropische regenwoud. Het nageslacht houdt daardoor ook van een warme lichte plek uit de zon. Regelmatig sproeien vinden ze ook heerlijk. Alsof ze beschermd tegen de zon door de woudreuzen een frisse bui over zich heen krijgen. 

Bladeren met gaten, olifantenoren en de penisplant

De Monstera (gatenplant) is het meest bekend om zijn grote groene bladeren met daarin opvallende gaten. De bladeren zijn als ze jong zijn nog gesloten en vrij klein, maar wanneer de plant volwassener wordt, kunnen de bladeren wel een meter in doorsnede worden. Er groeien lange luchtwortels uit de plant, die fungeren als stut om zo water en voeding te kunnen opnemen. Een mooie link naar je eigen roots is dan natuurlijk snel gemaakt.

Voor een beetje junglegevoel in je ouderlijk huis kies je voor de Caladium (olifantenoor). Deze opvallende verschijning heeft zachte, fragiele bladeren in de vorm van een olifantenoor. Het is een sierlijk knolgewas met een voorkeur voor het voorjaar en de zomer.

Een ander bijzonder exemplaar is de Amorphophallus (penisplant), die zijn naam dankt aan zijn bijzondere vorm. In het wild wordt de plant door vliegen bestoven die op de kleur en de penetrante geur afkomen. Hij bloeit imposant en stinkt dan verschrikkelijk. Deze übermannelijke variant wordt niet als kamerplant verkocht. Maar ach, hij is wellicht toch niet zo geschikt als Moederdagcadeau.

Moeders mooiste

Met welk Araceae-neefje of -nichtje zet jij moeders in het zonnetje? Verschillende planten uit deze familie doen het buiten ook erg leuk, dus kun je er dubbel van genieten. De Zantedeschia, patio-anthurium of Zamioculcas zijn hiervoor de beste keuze. Fijne Moederdag!