Daktuinen om bij weg te dromen

Een groene oase middenin de stad
Geschatte leestijd: 3 minuten

Als je middenin een stad woont, is er weinig of geen ruimte voor een tuin… Klopt die gedachte eigenlijk wel? Onderstaande beelden zeggen genoeg. Daktuinen zijn de ideale oplossing om een oase van rust te creëren middenin de stad, de perfecte plek om de drukte te ontvluchten en hét bewijs dat jouw groene vingers niet naar een plek buiten de stad hoeven te verhuizen! 

Van New York tot Rotterdam: droom weg bij deze fantastische, groene daktuinen. Maar pas op, want voordat je het weet zie je groen van jaloezie. Daar hebben we overigens een oplossing voor, want we geven je graag tips om zelf zo’n heerlijke daktuin aan te leggen en vertellen je alles over de voordelen ervan. Niet iedereen beschikt natuurlijk over zo’n fantastische plek op grote hoogte. Niet getreurd, in dit artikel bieden we groene alternatieven en tips om jouw eigen buitenparadijs te creëren.   

daktuin arjan boekel | Mooiwatplantendoen.nl

TIPS VOOR EEN GROENE DAKTUIN

  • Misschien wel de belangrijkste tip: durf te beginnen! Je hoeft niet direct je hele dak een metamorfose te geven, maar kunt ook klein beginnen met wat planten in potten en groene klimmers. Creëer een leuk, groen zithoekje en je kunt gelijk genieten.

  • Kies je beplanting zorgvuldig en houd rekening met onderhoud, groei- en bloeitijd en de ligging van je tuin. Heb je veel zon? Kies dan bijvoorbeeld voor leipeer, lavendel en klimrozen. Is er veel schaduw? Kies dan voor planten zoals akelei, varen en vingerhoedskruid.

  • Kijken, kijken en nog eens kijken. Doe lekker veel inspiratie op door te struinen op Pinterest, Instagram en in bladen. Ontdek jouw persoonlijke buitenstijl! Je kunt je buiten ook gebruiken als verlengde van je interieurstijl binnen. Zo vergroot je letterlijk jouw leefomgeving. 

  • Ga je all the way en pak je het groots aan? Dan adviseren we je om wel even de hulp van een expert in te schakelen. Je moet namelijk zorgen voor goede afwatering en het dak moet voldoende gewicht kunnen dragen. Een daktuin met veel beplanting heeft al snel een belasting van 500kg per m2! Ook moet het dak bestand zijn tegen wortels, zodat deze niet in de dakbedekking gaan groeien. 
  • Afhankelijk van de gewenste grootte en het gewicht van de daktuin heb je een vergunning nodig. Check daarvoor de informatie van de gemeente waarin je woont. En wist je dat je in veel gemeenten in Nederland subsidie kunt krijgen voor een daktuin/groen dak? Informeer daarvoor bij je gemeente of kijk eens op de groene subsidiewijzer

VOORDELEN VAN EEN DAKTUIN

Daktuinen zijn niet alleen een lust voor het oog en een heerlijke plek om tot rust te komen, ze hebben ook een positieve impact op je mentale gezondheid en je omgeving! Groene daktuinen dragen bij aan meer biodiversiteit, minder wateroverlast en verlengen de levensduur van een dak. Bovendien zorgen ze voor een lagere energiebehoefte, aangezien er ’s zomers minder verkoeling en ’s winters minder verwarming nodig is. 

Behoort jouw saaie, grijze dak binnenkort ook tot een grijs verleden? Wij zijn benieuwd! Deel jouw daktuin met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #vangrauwnaargroen. Meer lezen over vergroenen? Bekijk hoe je een switch maakt van grauw naar groen

@harrisongreennyc, daktuin New York
tribu.com, daktuin Brussel
@arjan.boekel, daktuin Rotterdam