3 grote kamerplanten voor extra veel groen in huis

Laat je inspireren door populaire XL kamerplanten

Een grote kamerplant is een goed alternatief om sfeer en natuur-van-formaat in huis te halen. En meer groen in huis is niet alleen mooi om te zien, het is ook nog eens goed voor je humeur en je gezondheid! Lees verder, laat je inspireren door 3 populaire XL-kamerplanten en bekijk de verzorgingstips.

ficus elastica | kamerboom op stam | binnenboom
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kamerboom in je interieur

Kamerbomen doen meer in je interieur dan je misschien denkt! Het fijne aan een grote kamerplant is dat je er meteen veel groen mee in huis haalt en een ruimte direct aankleedt. Je kunt een grote plant natuurlijk in een grote pot op de grond zetten, maar je kunt ‘m ook op een krukje of tafeltje zetten en daarmee je zichtlijnen in de ruimte veranderen. 

De voordelen van binnenbomen in huis

Grote kamerplanten zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook nog eens functioneel. Planten zijn natuurlijke luchtzuiveraars, dempen geluid en verbeteren de akoestiek in je ruimte. Bovendien hebben de groene bladeren een kalmerende werking, waardoor je makkelijker kunt ontspannen en je meer verbonden voelt met de natuur. 

Welke kamerbomen zijn er?

De keuze uit grote kamerplanten en kamerbomen is enorm. Om je een handje te helpen geven we je hieronder 3 voorbeelden van populaire XL-kamerplanten, namelijk Ficus Lyrata op stam, Strelitzia en Ficus Elastica. Welke is jouw favoriet? 

Ficus Lyrata op stam

Ficus Lyrata wordt ook wel vioolplant genoemd, vanwege de grote, glanzende bladeren die de vorm hebben van een viool. Deze opvallende XL-plant geeft een moderne, elegante vibe aan je interieur.

Ficus Lyrata op stam is vrij makkelijk te onderhouden. Geef de kamerboom water wanneer de bovenste laag van de grond is opgedroogd, en geef kleine hoeveelheden per keer. Te veel water kan namelijk leiden tot wortelrot. Ficus Lyrata houdt van veel indirect zonlicht. Hij staat het liefst op een lichte plek, vlak bij een raam. Komen er geen nieuwe bladeren meer bij? Dan heeft de kamerboom te veel schaduw. Meer weten over Ficus Lyrata op stam? Bekijk dan de plantenwijzer.

ficus lyrata op stam | kamerboom | binnenboom

Strelitzia 

Strelitzia wordt ook wel paradijsvogelplant genoemd, vanwege de kleurrijke bloemen die lijken op de veren van een paradijsvogel. Deze XL-plant geeft met haar opvallende, grote bladeren een groene en exotische vibe aan je interieur. 

Er bestaan verschillende soorten Strelitzia’s, namelijk de Strelitzia Nicolai, met frisgroen jong blad of met donkergroen, ouder blad. Deze soort geeft geen paradijsvogelbloemen in je huiskamer, alleen in de natuur. De bloemen zijn dan zwart-wit van kleur. Strelitzia Reginae is de soort met oranje-paarse paradijsvogelbloemen, die overigens pas bloeien vanaf dat de plant 8 jaar is. 

Strelitzia heeft veel licht en daardoor ook veel water nodig. Geef ‘m daarom een zeer zonnige standplaats (vlak bij een groot raam) en minimaal 1x per week water. Meer weten over Strelitzia? Bekijk de plantenwijzer

strelitzia | xxl kamerplant | grote kamerplant

Ficus Elastica

Ficus Elastica wordt ook wel rubberplant genoemd, omdat hier vroeger daadwerkelijk natuurrubber uit gewonnen werd. Deze Ficus heeft glanzende, leerachtige bladeren en geeft een elegante, tropische vibe aan je interieur. 

Ficus Elastica is een sterke plant die makkelijk te onderhouden is. Geef de plant niet te veel water, maar liever wat vaker een klein beetje. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Ficus Elastica kan goed groeien met zowel veel als weinig licht. De standplaats maakt dus niet zoveel uit. Hoe minder licht, hoe minder hard de plant zich vertakt en groeit. 

ficus elastica | kamerboom | binnenboom

Tips voor de verzorging van grote kamerplanten

Heb je een XL kamerplant in huis gehaald? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Bekijk hieronder onze extra tips voor de verzorging van je plant.

  • In de zomer (groeiperiode) hebben grote kamerplanten meer water nodig dan in de winter (rustperiode). Houd de grond licht vochtig in de zomer. In de winter mag de bovenste grondlaag droogvallen tussen de gietbeurten door. 
  • Omdat kamerplanten in de warmere periode van het jaar hard groeien, is het belangrijk om ze in die periode te ondersteunen met de juiste plantenvoeding. 
  • Pas op met direct zonlicht. Hoewel sommige planten echte zonaanbidders zijn, moet je (vooral ‘s zomers) oppassen met direct zonlicht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren verbranden. 
  • Doordat deze XL-kamerplanten doorgaans grote bladeren hebben, vangen ze meer stof op dan de gemiddelde kamerplant. Neem de bladeren daarom regelmatig en voorzichtig af met een doekje. Dit laat de bladeren weer stralen en helpt bepaalde ziektes te voorkomen.  

Meer lezen over kamerplanten?

Op zoek naar meer inspiratie om je interieur te vergroenen? Ontdek dan hoe je jouw eethoek een groene upgrade geeft, of ga aan de slag met groen rondom een meubelstuk. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Pinterest, Instagram en Facebook