Dit gebeurt er in je herfsttuin

Kleurige voorbereiding op de winter

Ieder jaar is 'ie er weer: de herfst. Het seizoen van regen en wind, maar ook van prachtige kleuren die baden in de herfstzon. Maar wat gebeurt er nou precies allemaal in de tuin dit seizoen? We zochten het uit.

Herfstbladeren - Mooiwatplantendoen.nl

Voorbereiding op de winter

In de herfst bereidt de natuur zich voor op de winter. Ook in jouw tuin kun je zien hoe Moeder Natuur dat allemaal zelf regelt. Bomen gaan in de ruststand en leven van het voedsel dat ze hebben opgeslagen in de zomer. Vogels zoeken een warme plek om te overwinteren en bladeren verkleuren en dwarrelen in de herfstzon op je terras.

Gekleurde herfstbladeren

het verkleuren van de bladeren werkt zo: in de lente en de zomer neemt het bladgroen (chlorofyl) in bladeren zonlicht op. Onder invloed van dat zonlicht maken bladeren zuurstof en hun eigen voedsel van koolstofdioxide. Dit proces heet fotosynthese. Maar chlorofyl heeft nog een andere, belangrijke taakomschrijving: het geeft de groene kleur aan bladeren. Omdat er in de herfst minder zonlicht is, wordt het chlorofyl afgebroken en deels naar de wortels van de boom getransporteerd. Dit geeft ruim baan aan de gele (xanthofyl) en oranje pigmenten (caroteen) in het blad waardoor -tadaaa!- de blaadjes verkleuren.

Het voordeel van vallend blad

Naast blaadjes die verkleuren zijn er ook nog de vallende exemplaren. Ze zijn uitgedroogd omdat boomwortels in de herfst minder water opnemen uit de grond. Veeg de bladeren gerust van je tuinpaadje om glijpartijen te voorkomen, maar laat ze in de border lekker liggen. Het herfstblad zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen terugkeren in de aarde en dat regenwormen er de perfecte mest van maken. Bovendien fungeert het blad als schuilplaats voor beestjes zoals egels en insecten en als warme deken voor vaste planten. Lees hier meer over je tuin als schuilplaats.
Een paar mooie bladeren kun je natuurlijk wel naar binnen halen om er een herfstslinger van te maken.

DIY slinger van herfstbladeren - Mooiwatplantendoen.nl